0

Up In Smoke

Flumkomedins fädrar Cheech And Chong är här med I sin första och mest kända långfilm! Up In Smoke och det känns lite att denna är lite av ett måste mest pga filmens titel https://www.youtube.com/watch?v=6slY_T31pC0

 "Dope, drugs, weed, grass, toot, smack, quackers, uppers, downers, all arounders. You name it we want it!"

Pedro DePacas (en känd karaktär från deras live shower) drömmer att bli rockstjärna som börjar dagen med att pinka i tvättkorgen. Pedro bor i fattiga området, medans i rikemans området av stan är rikemans sonen Anthony ”man” Stoner trött på att hans föräldrar bara tjatar på han att bli mogen och skaffa jobb annars blir det militärskola. Man som är typ 40 bast bestämmer sig för att åka iväg från sin enkla lyxvilla men hans resa blir kort då hans bil får motorstop. Man får lifta och ödet ler mot honom då den enda som stannar för han är Pedro som tror Man är en snygg kvinna innan han ser ansiktet på den håriga mannen han nyss plockat upp. De blir dock bästa vänner över en gigantisk joint och bestämmer sig för att starta ett band tillsammans. Men först finns det viktigare grejor att skaffa….mer ganja!  Och Pedros kusin har en fristad för drogare i sitt hem. Men såklart är huset riggat och snuten stormar stället och alla pundare flyr.

 "Does Howdy Doody got wooden Balls man?"

Snutarna följer efter Pedro och Man, de deporteras till Mexico så nu måste de ta sig tillbaka till USA. Pedro har en kompis som har en leverans som måste till USA, en skåpbil full av ganja, men bilen verkar tom…grejen är det att själva bilen är gjord av ganja. Ovetande vad för slags fordon de åker i ger sig duon ut på en road trip där de möter 2 snygga brudar, ständigt flyr från snutar i jakten på att leverera bilden och sedan ta sig till en rock konsert de nyss fått nys om.

 "Kinda grabs ya' by the boo-boo, don't it?"

Cheech And Chongs stand up är skit kul, deras flummiga karaktärer var bokstavligt gjorda för scenen och vinyl skivor. Som film är det endast den första filmen som verkar vara något att ha då de 2-3 andra i ”serien” är sådär….Up In Smoke är inte en hysterisk rolig film men underhållande. Cheech och Chong får ett par skratt var och idén om att de kör en bil byggd av maja är faktiskt jävla rolig. Scenen då de kör ihjäl en hund är tro det eller ej hysterisk. Cheech mexikanska dialekt är tydligen inte alls en legit accent då jag fick flera tillsägelser under min tid i USA att sluta……jag slutade inte och nu är jag inte välkommen dit längre. Precis som i Mr. Bean filmen dyker stycken ur duons stand up upp i filmen, som t.ex scenen då de möts, kommer nästan direkt från en sketch, men denna gång slutar det bättre. Musiken i filmen är bra, förutom när Cheech sjunger (baserad på ännu en karaktär ur deras shower). Flumkomedier är absolut inte min smak, Super Troopers var faktiskt kul, denna är en klassiker, Fear and Loathing är en av mina absoluta favorit filmer annars finns det inte någon av dessa Flumfilmer jag gillar, trots att den är dum i hela huvudet. Här är en kul idé till ett drickspel om du vill bli alkohol förgiftad, ta en klunk varje gång någon i filmen säger ”man”.  Dumkul film med bra musik men inte ett komiskt mästerverk, men bra för att vara en Stoner Film. 3/5 Guldkameror.

Markus