0

Santo and the Blue Demon Vs. the Monsters

Hej! Du där! Ey, här borta…inte du, den andra snubben stäng av din Live Stream av det senaste Steam spelet och lyssna så ska du få lära dig en sak eller 2 om något du inte visste existerade! Under 60-talet var mexikansk brottning större än någonsin och då en film om en viss sådan, Huracán Ramírez blev stor kom det ut filmer om många (enligt Wikipedia över 150) andra brottare, mest känd var Santo (The Saint) som fick hela 60 filmer men endast 4 dubbades över till Engelska. I dessa filmer springer Santo runt i sin ikoniska brottar mask och löser mysterium och slåss mot kriminella gangsters, monster och Aliens, och endast ibland slåss han mot någon i ringen. En av filmerna, Santo vs. las Mujeres Vampiro kom även med på mitt favorit program MST3K där Santo fick namnet Samson i dubbningen. Det är svårt att få tag i dessa filmer med Engelsk text men jag har lyckats hitta en, och denna innehåller inte bara en brotts bekämpande Lucha Libre (Mexikansk brottare) utan 2!

 "Si amigo, we will save los dias, and si we will look el stupido while doing it" (mitt mexikanska ex skulle strypa mig med en fläkt om hon läste det där...)

Enligt öppningsscenen som ställer upp alla karaktärer upp som en teater uppställning ska Santo ”the man in the Silver mask” och Blue Demon slåss mot alla UNIVERSAL monster så som Mumien, Frankenstein, 2 vampyrer, en cyklop och en varulv. Filmen börjar med att Santo sitter och ser på wrestling…inte deltar….men han har fortfarande på sig sin mask men hans hermano Blue Demon är i ringen och slåss mot 2 andra brottare. Dagen därpå är det något skumt som pågår på kyrkogården, då en Dr. Bruno Halder, en världskänd forskare dött. Hans Bror Otto har en återupplivar manik som kan göra världens bästa korv i bröd…nej såklart återupplivar hans maskin de döda. Men Bruno Halder hade en önskan, att hans kropp inte skulle bli muterad (det är dock en lögn då Bruno har en deal med sina män). Men Bruno män är steget före och har redan broderns kropp i sin järnhand. Santo anar att någonting är på gång men hans partner Blue Demon säger att Santo är paranoid och att han ska njuta av sin semester. Men under en åktur ser Blue Demon något konstigt, en likvagn som kör in i ett sort slott och Blue Demon bestämmer sig för att undersöka saken. Det han upptäcker är att Brunos puckleryggade dvärg assistent har återupplivat honom. Tydligen har Santo, Blue Demon och Hadler ett förflutet då Bruno vet vem Blue Demon är då han tillfångatar inkräktaren. Dr. Halders plan är att klona Blue Demon så den onda klonen kan förgöra Santo.

 Alla är här, Dracula, Frankensteins Monster, Varulven, Cyclopen och .....trollet?

Samtidigt är Santo ute på en biltur med Ottos brorsdotter som får en ryslig känsla av att hennes farbror inte är dö. Men denna biltur får en abrupt slut så Blue Demon klonen och Halders hejdukar attackerar paret. Brorsdottern, Gloria kidnappas och Santo följer efter dem och spränger skurkarnas bil men Blue Demon klonen överlever. Blue Demon beger sig då direkt till en antik grav med ett nytt gäng hejdukar och återupplevar en vampyr, sedan en mumie, cyklop, varulv, Frankensteins monster och en kvinnlig vampyr.. Otto berättar för Santo att Bruno pga sitt rumänska påtår är besatt av övernaturliga krafter och liv & död. Bruno skickar ut monstrerna för att sprida skräck i landet men Santo är redo att besegra dem alla och rädda Mexico, sin flickvän och återfå sin bästa vän Blue Demon.

 "Mpf umpf mffff?"  " Mpf mpf mmmmfff!" "Mffpf mufff mmpg?" *Kenny från South Park ljudeffekter*

Långt innan Jack Black var Nacho Libre var dessa de enda filmer som handlade om Lucha Libre brottning och många av dem var mycket billigt gjorda och kvalitén på handlingen var mest ” Hjälp någon har kidnappat/stulit någon/något” ”Aha! Detta är ett jobb för Santo! En smocka i fejset löser allting!” Filmens rekvisita är som taget direkt ur en 50-tals sci-fi film med oljud, blinkande knappar och plast maskiner. Fighterna är utdragna och lika fejk som Wrestling verkligen är. Santo och Blue Demons masker är distraherande och det är aldrig någon som undrar varför de konstant går runt med maskerna på sig, visst de är  karaktäristiska och deras identiteter var hemliga enda in i döden (Blue Demon är faktiskt begravd med sin mask för att gömma identiteten) men under filmen så ….ja….känns det lustigt. Brottningscenerna blir mer och mer kaotiska som en i slutet som stormas av Bruno tills det mest är snabba kamera vinklar och oförståeligt oljud. Monster sminket är som taget från Halloween affär från den fattigaste delen av Harlem. Santo and the Blue Demon Vs. the Monsters är en seg film som inte bjuder på något speciellt annat än en maskerad hjälte och brottningsmatcher för att dra ut på tiden. Det är kul att ha sett en äkta Lucha Libre film då de är mycket svåra att få tag i utanför Mexico. Santo and the Blue Demon Vs. the Monsters får 2/5 guldkameror

 Markus
 Visst jag skojar om Santo, men i en lite små sorlig historia visar Santo sitt ansikte på live tv för första och enda gången för att säga adjö till publiken och han dog en vecka efteråt.