0

The Mummy’s Shroud

Mumien skulle åter igen bli en filmserie och detta var den 3dje filmen. Men Dracula och Frankenstein serien helt upp och ner när det gäller klaffel och Mumien serien är densamma. Varje Mumie film av Hammer är mer en reboot och följer helt nya karaktärer och en ny mumie.

 " We are the robots...dup dup di dup (techno ljud) "

För länge sedan föddes ett barn till faraon. Faraon var överlycklig att äntligen ha en son men direkt efter födseln dör den nya prinsens mamma. Faraon blir förkrossad och börja skämma bort pojken som får namnet Kah-To-Bey. Pappan är så fokuserad på sin son märker han inte att hans onda bror gör allt dör att få makten i landet. Yepp det är lejonkungen där en ond farbror dödar pappan för att få bli kung. Den unga prinsen flyr ut i öknen med Faraons bästa livvakt Prem. Efter en mycket lång ökenvandring och många döda senare dör tyvärr pojken och livvakterna använder sin sista styrka till att begrava den unga prinsen. 1920 är arkeologer på samma plats för att hitta pojk faraon’s grav! Yepp vi börjar om från början igen  och deja vu’n är hög då vi går igenom ” Vi hitta en mumie….den lever, nej seriöst den lever….sa ju det! Nu måste vi stoppa den!” skiten än en gång. Expeditionen ses över av Stanley Preston och Sir. Basil Walden. De har hittat Prem som tydligen begravts som en farao själv men de tvivlar på att detta är Kah-To-Bey. Självklart kommer en egypter iklädd en fez och snor Prems medaljong. Samtidigt hittar Stanleys son, Paul och hans sökparty Kat-To-Bays grav och får en varning att de som inkräktar på graven ska få en förbannelse över sig. Samma gamla skit.  Pojkens mumie hittas och placeras bredvid Prems mumie på ett museum men det enda alla frågar om är förbannelsen som väggskriften varnar om. En av männen som hjälpte till att gräva ut mumien blir galen pga ett ormbett men rymmer snabbt därifrån. Då egyptern från Kah-To-Beys grav anser att arkeologerna har vanhedrat deras älskade mumie väcker han Prems mumie och skickar honom för att döda varenda jävel.

 Michael Myers nya design blir bara sämre och sämre...

Hammer är kända för att använda samma skådisar i flera av sina produktioner så som Michael Ripper som vart med i alla Mumien filmerna hitils och vart med i Dracula. De använder också samma namn så som sonen heter Paul, vilket 3 av huvudkaraktärerna hette i 3 olika Dracula filmer. The Mummys Shroud sägs vara den sämsta i Hammers mumie serie och mjo…den är rätt illa och nu är konceptet rätt uttjatat, plus att det inte ens är lika bra gjort som första filmen. Karaktärerna är inte intressanta utan är så genetiska som det går att få med Hammer. Jämnfört med den förra filmen känns produktionsvärdet mindre och det finns karaktärer som är spelade så illa i jämförelse med resten, men som tur är har ingen dubbats över. Än en gång ser mumien billigt gjord ut med, inget har hittills slått sminket och dräkten Christopher Lee använde i första filmen. Modellen som används till Kah-To-Beys mumie ser mycket bra gjort ut och liknar faktiskt Tutanchamons riktiga lik (vilket jag för övrigt sett med egna ögon i Konungarnas Dal i Egypten så nänänänänä). Förutom upprepad rapakaja från dess föregångare är filmen mycket seg och bjuder inte på något nytt. Filmen får svaga 2/5 guldkameror endast pga de snygga praktiska effekterna i slutet som faktiskt ser realistiskt ut än idag. Härnäst blir det den sista i Hammers mumie maraton med Blood from the Mummys Tomb

Markus