0

The Mummy

Efter att den brittiske filmstudien Hammer hade gjort 2 succsé filmer med Dracula och Frankenstein med både Peter Cushing och Christopher Lee. I båda spelade Lee monstret och i mumien spelar han Kharis som också är namnet på mumien från Universals mumie uppföljare till första mumien som följde Ihmotep medans de andra 4 filmerna följde Kharis. I denna är Kharis en stereotypisk mumie i lindor och stel gång. Och är kanske en av de bästa mumie filmen efter den första från 1932.

 "You are on the pill right?.....ah shit never mind, it fell of again"

(Läs detta I denna melodi) Three thousand years ago, in ancient lands unknown, there lived a Egypt Priest and Kahris was his name. In 1895, his ancient tomb they found, brought it back to London for the people to view. Unknown to all these guys, a curse was resting there, now ol’ king tut is ready to give’em one big scare.

 "Seems I've spent the better part of my life amongst the dead"

En gammal prinsessas grav hittas, Prinsessan Ananka som var högsta prästinna till en av Egypternas gamla gudar. En lokal man kommer och varnar dem för att inte avtäcka Ananka för annars kan hemska saker hända de inblandade och ger dem några visa ord ” those who robs the graves of Egypt, dies”. PMF skitsnack tycker alla och går in till graven där en orörd grav utav Prinsessan Ananka hittas men även en scroll som professorn snor, vilket väcker en uråldrig förbannelse. Professorn hittas inne i pyramiden okapabel till att prata och är i chock tillstånd. Professorns son spelad av Peter Cushing känner en odödlig ondska inne i pyramiden, något han aldrig känt i de övriga gravar han varit inne i. 3 år senare kommer fadern ut sitt tillstånd och berättar för sin son vad som skedde i graven, att han väkte en uråldrig mumie genom att läsa av en gammal scroll. Ananka tas till Londons museum och det är dit mumien är påväg, Kharis lever och han är sur över att folk tagit henne från sin eviga viloplats och saboterat hennes rum. Den lokala mannen som varnade gruppen i början tar med sig Kharis till London och släpper lös mumien på gruppen och det är upp till Peter Cushing att rädda dagen. Och i århundrandets sammanträffande liknar Cushings fru exakt Prinsessan Ananka så mumien bestämmer sig att göra henne till sin brud.

 "I've seen the likes tonight that mortal eyes shouldn't look at."

För alla som är intresserade av gamal Egyptisk kultur är detta en riktig bra film att se Rekvisitan och filmens set som utspelar sig i Egypten är mycket fina. Tyvärr är det inget nytt i filmen, monster vaknar, monster ger sig på en tjej, en hjälte samlar upp mod, monstret visar sig lyda en ond man som använder monstret till onda ändamål och allting slutar i ett bråk och avslutas snabbt. Mumie sminket är en uppdatering från de gamla Universal filmerna med Kharis och i stil med den första mumien. Skådespeleriet är lite cheesy idag men bra, det är ju endå en film från 50-talet så lite campigt ska det vara. Trots att alla karaktärer är genetiska och man sett varje arketyp förut många gånger är det fortfarande intressant. Backstoryn är tagen direkt från 1932 versionen av mumien och användes igen i 1999 versionen. Peter Cushing är alltid lika bra i sina roller och Lee är kuslig som mumie. Trots att konceptet är gammalt går filmen lugnt men det blir mycket snack emellan angående saker publiken redan vet men va fan det är en kliché (som tur dött ut) som alla filmer hade på den tiden. The Mummy är en underhållande film i stil med de första Frankenstein och Dracula filmerna Hammer gjorde och fick en trio av mindre underhållande uppföljare. The Mummy får 3.5/5 Guldkameror.

 Markus