0

The Ladykillers

Mrs. Wilberforce är typ världens gulligaste gamla tant, så snäll och godtrogen. Då hon är änkling måste hon få in lite pengar och har mycket plats ledigt så hon hyr ut stället. En dag kommer en lång man i trenchcoat, Prof. Marcus och hyr rummet och säger att han och hans band gärna skulle vilja öva deras orkester låtar. Dagen därpå kommer hela Marcus band hem till Mrs. Wilberforce och är trevliga. Men bakom stängda dörrar visar sig gängets sanna färger, ingen av dem kan spela instrument och de planerar ett rån! Ett rån som Mrs. Wilberforce omedvetet kommer vara en stor del av bestäms det. Under planeringen börjar kärringen fråga om tjänster av männen såsom att hjälpa henne med hushålls sysslor och hålla hennes papegojor medans hon ger dem medicin vilket slutar med att nästan hela gänget blir bitna eller hamnar i pinsamma situationer.

 "Simply try for one hour to behave like gentlemen."

Rånet går som räls (inte SJ för då hade det stått stilla) och Mrs. Wilberforce luras till att hämta bytet från posten vilket hon tror är ett paket till Marcus men den innehåller egentligen bytet. Bytet hamnar hemma hos Marcus efter mycket huxkrux inkl. en häst vägblock och poliser. Efter att ha delat upp bytet råkar en av männen flubba till det rejält och mitt framför Mrs. Wilberforce råkar en av männen tappa sin andel.  Rädda för att tanten ska gå till polisen försöker de kidnappa henne, fast under helt fel tillfälle för kidnappningen avbryts av Mrs. Wilberforces väninnor som ska ha te kalas hemma hos henne. En av hennes vänner har med sig en tidning som Mrs. Wilberforce läser och ställer skurkarna mot väggen. De slår tillbaka genom att utpressa henne. Kan någon rädda Mrs. Wilberforce? Kan hon slå ner hela gänget själv?

"  Well, where is he? Where *is* the Major? Is he up there still?"

Fy satan vilken underhållande film detta är. Alec Guiness gör en utmärkt skådespelar insats, nästan lika bra som Obi-Wan, Herbert Lom (som låter dubbad) som även levde längst utav alla skådisar i filmen är inte lika underhållande som i Rosa Pantern filmerna men är mest skurkaktig och ser läskig ut som om han har ett vapen i bakfickan som han mer än gärna använder. Peter Sellers håller rätt låg profil då denna är inspelad innan han var riktigt stor kändis och inte blivit primadonna (enligt filmen Life and Death of Peter Sellers) och de 2 sista männen i gruppen är rätt ointressanta, vi har en stor snubbe som är seg i tänkandet och endast är muskler och en i mustasch som knappast pratar. Dialogen är mer än underhållande och är en av få komedier vars humor håller sig efter 60 år. Mrs. Wilberforce är en tant med mycket krut i sig som lyckas ställa 5 stora starka karlar mot väggen angående rånet. Alec Guiness är filmens mest minnesvärda person då han spelar en ruggig man med ett smile som säger ” jag ska bränna ner ditt hus”. The Ladykillers får 4.5/5 guldkameror.

 Markus