0

Common Wealth

Julia är troligen världens sämsta mäklare, Hon kan knappast sälja något hus till någon. Hon har dock fått tag i en mycket fin lägenhet som hon bjuder sin man till och lagar mat där och utnyttjar sängen som om det vore hennes egna. Från ingenstans börjar det regna kakelakor från taket under het älskog så Julia ringer brandmän som går in i lägenheten över ”hennes”. De hittar lägenhetens ägare död sedan länge och lägenheten är i ett förjävligt stadie. När kroppen bärs ut trillar ägarens plånbok ut, Julia plockar upp denna plånbok och hittar en lapp med ett schackbräde ritat på.  En av husets boende börjar gräva efter saker vilket förvirrar Julia men allt klarnar upp när hon hittar ett schack rutigt golv, precis som i den döde mannens lägenhet….Schackbrädet på lappen var en karta. Nyfiken följer Julia kartan och hittar en stor förmögenhet i en av rutorna.

 En man som klär ut sig till Darth Vader gör inget annat än att fappa

Det börjar snabbt kittlas i Julias fingertoppar och hon börjar desperat att gömma pengarna från folk. Men varenda jäkel i lägenheten råkar känna till den dödes förmögenhet och har väntat på att han ska dö. Men nu när Julia är ägaren till pengarna börjar hyresgästerna att planera att sno pengarna från henne. Kostar vad det kosta vill, till och med hennes liv.  Hur långt är hyresgästerna villiga att gå för att få pengarna? Hur galna är de?

 "The suitcase! Fucking greed will send us to hell."

Kan Alex de la Iglesiaskriva dåliga karaktärer? Varje karaktär i hans filmer är hysteriskt roliga men även realistiska, inte många kan få den perfekta blandingen av humor och realism utan det blir antingen en comic relief karaktär som endast är där för att ge skratt eller en tråkig karaktär. De är som taget direkt ur en Tom Sharpe bok. Common Wealth är inte lika bra som Criemen Ferpecto men är ett ton av kul endå. Den absurda stämningen och mörka humor närvarar i denna med. Den är mycket hektiska stunder som gör tittaren nervös. Huvudrollsinnehaverskan är en jävla bra skådis och hennes karaktär är både älskvärd och elak utav bara helvete…… en anti hjälte men andra karaktären som den överviktiga nörden som alltid går kläd i star wars masker och kläder och Enruiqe Viléns karaktär, en mystisk inneboende som ser ut som en galen yxmördare får dock denna knäppa hjälten att framstå som filmens vettigaste karaktär. Uppbyggnaden till avslöjandet om att alla känner till pengarna görs gradvis och det är underbart, de verkligen skrapar toppen av isberget av hemligheter stilren tills då resten av sanningen avslöjas på en gång för att avslutas i en av de bästa filmslut jag sett i år. Common Wealth får 4/5 guldkameror. Jag tror jag har en ny Ressigör på min top 10 lista av Regissörer…. Fan nu måste jag göra en sån lista.

 Markus