0

The Beyond

Som jag nämnde i min review för Zombie 4 så inkräktade Robin i mitt område och gjorde en review av Lucio Fulcis Zombi filmer men frukta ej! Fulci gjorde 2 andra filmer med Zombies. Denna och City of the living Dead som jag nu ska guida er igenom! Vi börjar med the Beyond.

 "And you will face the sea of darkness, and all therein that may be explored."

I ett öde hotell finns en mörk hemlighet, hotellet är placerat på en av helvetets 7 dörrar, portar som leder direkt till helvetet. När folk i trakten får veta vad som finns i hotellet korsfäster de en målare som råkat hitta en nyckel som öppnar en av portarna till helvetet och brutalt mördar honom som straff för att han öppnat porten och låtit ondska passera. Nästan 60 år senare kommer Liza hela vägen från New York hela vägen till Louisana där hotellet ligger efter att hon ärvt stället och vill hemskt gärna fräscha upp det. En rörmokare dödas när han är nere i den översvämmade och många rum i hotellet är låsta utan att ha nycklar. Liza träffar även en blind flicka vid namn Emily som ger mig dåliga vibbar från första början men Emily varnar Liza om hotellet, men inte varför, bara ” Tro mig, det är bäst du gittar”, hon får varningen att låta som ett hot, Den döde rörmokarens fru kommer till bårhuset där hennes man ligger för att klä honom till begravningen men efter att hon lämnats ensam med hans kropp hittas hon död med massa frätande syra i ansiktet. Efter flera dödsfall berättar äntligen Emily om hotellets historia för Liza.

 "We blind see things more clearly."

Hon berättar om en målare som blev mördad i rum nr. 36 och Liza varnas från att gå in i detta rum men Liza ger sig inte, hotellet är hennes sista utväg då hon inte har något kvar i new york och går hotellet i konkurs måste Liza leva på bidrag. Men klart som fan trotsar Liza Emilys varningar och går rätt in i rum 36 där målarens kropp fortfarande hänger korsfäst som i början. När hon kommer tillbaka med sällskap för att visa vad hon hittat är kroppen borta. Tack vare en bok som finns i rummet vet nu Liza att den dagen helvetets port öppnar sig kommer de döda att vandra de levandes dimension.

 "Be careful what you do... because this hotel was built over one of the Seven Doors of Evil - and only I can save you!"

Men för fan Njutafilms, får man inte valet att välja om man vill se dubbad eller odubbad version? Skärp er. Lite intressant historia är att filmen var ansedd att vara en Lost Film, helt borta tills 2 unga män hittade den, en av dessa män var Sage Stallone, Sylvester Stallones son och tillsammans med Quentin Tarantino släpptes filmen till USA efter att ha blivit bannad som en ”Video Nasty” (en film som fick 80-tals mammor att flippa sketan pga våld, blod och naket innehåll).  Ju längre filmen håller på destå mer intressantare blir det, musiken och special effekterna är finemang på så många nivåer. Det var länge sedan en film fick mig att säga ” oh god” men denna bjuder på hastiga gore effekter och jumpscares från ingenstans och det bästa är att det inte känns intryckt bara för att försöka vara läskigare utan det driver historian framåt (tro det eller ej). Tvisarna är också helt från ingenstans och det är verkligen synd att denna film inte är lika känd som Halloween eller Motorsågsmassakern då den är en av de bättre skräckisar helt i klass med Dario Argentos filmer. The Beyond borde ses av flera för de flesta som sett den inklusive mig kan säga att det är en av de bästa skräckisar och zombie rullar som skådats. Personligen gillar jag Zombi 2 en aning mer men denna är helt klart Lucio Fulcis näst bästa film. 4.5/5 Guldkameror. Sorry George A. Romero men Lucio Fulci är helt klart den tydliga Zombie kungen.

Markus