0

Razorback

När man är liten vill man ha ett husdjur? Sant! Många vill ha hundar, andra vill ha katter, jag? Jag ville ha en liten minigris!, vill fortfarande ha ett hängbukssvin! De är skit söta! Men det får vänta och sålänge får jag gotta mig med Razorback, en australiensk film om ett gigantiskt svin som har lust för blod….nej inte Jimmie Åkersson, en riktig gris…..Nej fortfarande inte Åkersson!

 "There's something about blasting the shit out of a razorback that brightens up my whole day."

En mörk natt i Australienska vildmarken rusar ett gigantiskt svin in i en gammal gubbes, Jake hus och totalförstör det snabbare än Godzilla förstör en byggnad. Jake som satt barnvakt åt sitt 2 årige barnbarn ställs tillsvar för att ha kidnappat sitt barnbarn som befann sig i huset då Razorback svinet attackerade och ingen tror på mannens historia men i brist på bevis släpps Benny fri. 2 år senare i New York möter vi Carl vars fru Beth är en djurrättsaktivist som ska åka ner till Australien för att dokumentera ett företag som gör hundmat av inhemska arter. I Australien gräver Beth för djupt i kött industrin och hamnar i bråk med lokal befolkningen och det hela slutar med att hon prejas av vägen och nästan våldtas. Våldtäckten blir kort som tur är för från ingenstans dyker jätte grisen från början upp och skrämmer iväg banditerna men den dödar Beth direkt efter. Carl får höra om sin frus död och åker direkt till Australien för att finna svar, vad han finner är sin frus våldtäcksmän som lurar ut han i öknen. Bestämt går Carl tillbaka till civilisation och bildar ett team med gubben Jake som har en personlig vandetta med mutant svinet och en kvinnlig bonde. Nu ska trion ut på grisjakt och i Australien finns det många grisar och grisen de söker är både svår hittad och jävligt svår att döda.

 OINK OINK MOTHA FUCKA! TODAY YOU'RE MY DINNER!

Razorback är en exploitation film från Australien, en Ozplotation som den typen av film kallas och är min personliga favorit inom det ämnet. Gris rekvisitan är rätt snyggt, den ser inte ut som en riktig gris men som en gigantisk gris av en studio. Australiensarnas dialekt kan anses som väldigt irriterande men det får mig att tänka på hur de lät å skrattade i Braindead eller Bad Taste. Det negativa med filmen är att karaktärerna är lite stela för det mesta, ialla fall filmens hjälte, gubben som spelar Jake är inte dålig och gruppen av lantisar är bra psykopater. En annan negativ faktor är att de mesta attacker endast sker i point-of-view av grisen. Ja det är svårt att göra en grisattack realistisk men de hade ju endå byggt upp en stor modell som endast syns i en sekund i filmen, jag hade verkligen velat se mer av grisen under filmens gång annat än betar och lite hår. Som tur är syns nästan hela grisen i sin prakt i slutet så man kan inte klaga för mycket. Det positiva är att man får se mycket av Australiens vildmark och ibland känns det verkligen tomt precis som i en riktig öken, det ger en känsla av Gerry, att man själv är fast i öknen(fast inte alls lika extremt som i Gerry) och scenen då Carl vaknar upp bland massa razorbacks är rätt creepy för att vara om grisar, inga ormar eller spindlar utan grisar. I det stora hela är Razorback en bra film, ibland är den seg, men det mesta utspelar sig ju i en öken, När man väl får se grisen är den mycket snyggt gjord och skådespeleriet är inte allt för jävligt. Det är en av mina absoluta Eco-Terror filmer tillsammans med Wild Beasts. Razorback får 3.5 Guldkamreror.


Markus