0

Black Sheep

Det fanns en period då det kom ut jättemånga skräckisar som alla ville vara den nya Halloween och Fredag den 13nde, vi hade Hatchet som fått massa uppföljare, vi fick också Behind the mask som blivit kult förklarad men även andra filmer så som Kaw, en film om kråkor som blivit smittade av ett virus. Denna period som utspelade sig mellan 2005-2008 var snabbt över och trots att det officiellt inte kallades något känns det som det var under dessa år skräcken försökte göra en comeback men misslyckades på hög nivå men skräckfans var nöjda. Min favorit skräckis som kom ut under denna period var en nya zeeländsk film som hade samma namn som en tråkig Chris Farley film, Black Sheep!

 "I won't be OK ever again."

Som barn var Henry en naturbegåvning på att valla får till skillnad från hans äldre bror Angus som suger på det. Angus blir sur och drar ett makabert skämt på sin bror och till detta skämt behöver han broderns husdjurs får och en yxa. Precis efter Angus traumatiserat sin bror genom att klä ut sig i fårets flådda skin kommer mormor och säger att deras pappa råkat ut för en olycka. Vi hoppar senare fram 15 år och Henry är nu vuxen och har fobi för får, ovinaphobia. Henry återvänder till gården för att sälja sin andel av gården och Angus ska också närvara men han ska redovisa ett nytt ämne hans företag har framkallat som genetiskt förändrade foder. Angus köper Henrys del av gården samtidigt som en ful fårunge rymmer från ett labb.

 "I'm a fucking sheep!"

Fårungen biter andra får som smittas av en sjukdom som gör dem till köttätande monster Henry möter sin gamla kompis Tucker och åker ut på en rundtur till där Henrys pappa råkade ut för olyckan. Åkturen blir då kort då de helt plötsligt står öga mot öga med en galen PETA kvinna som letar efter sin kompanjon efter att ha snott material från labbet. Tillsammans upptäcker trion att fåren i området är helt galna och vill ha dem som frukost och Henrys bror är iblandad i deras skapelse. Men varför vill Angus göra dem till köttätare? Vad är hans plan? Men viktigast av allt, kan han stoppas?

 "Considering I've been attacked by genetically-engineered monsters, jumped off a moving vehicle, been chased across a paddock, dragged into a torture chamber, pulled into a mountain of rotting flesh - yes, my hormones need fucking balancing."

Detta känns som en riktigt brittisk film i samma anda såsom Shaun of the dead men drar mycket insperation från Peter jacksons tidigare filmer såsom Braindead och bad Taste, hans bra filmer.  Black Sheep är oerhört underhpllande och en av de bästa skräckfilmer detta millenium. Handlingen är underhållande på så många vis, effekterna av WETA (som gjorde effekterna till sagan om ringen filmerna) är fantastiska och actionscenerna är spännande. Scenen då fåren anfaller presentationen är filmens höjdpunkt och alla effektsshots är mycket fina och roliga. Varulvsfåren är bland de fränaste praktiska effekter på de senaste åren och ser så mycket bättre ut än de något cgi monster i dagens filmer. Black Sheep får 3/5 Guldkameror.

 Markus