0

Småkryp- Lång filmen

Ett par är ute och har en trevlig picknik, men de måste lämna stället hastigt och glömmer picknic korgen. En nyckelpiga som kommit bort från sin familj hittar korgen efter att ha blivit  jagad av flugor. Den lille nyckelpigan gömmer sig i den men allt socker i korgen har tillkallat ett gäng svarta myror. Myrorna tänker ta sockret men precis då dyker en stor ödla upp och myrorna tvingas gömma sig. Nyckelpigan är lite smartare än ödlan och skrämmer bort den, som tack för hjälpen tar myrorna med sig hela korgen och låter nyckelpigan förlja med dem oå deras resa hem till deras stack. Vägen dit är dock tuff och när de stöter på en trupp av röda myror blir resan mer farlig än innan då dessa rödingar inte alls är snälla och picknick korgen åker ner i en flod så våra hjältar måste surfa sig till säkerhet med korgen med de röda myrorna hack i häl i en läsk burk.

When 2 tribes goes to war, a picninc basket is all you can score

Efter att både jakten och floden tagit slut går picknik korgen sönder så myrorna får bära hem varje sockerbit för …hand… Nyckelpigan övar på att flyga med endast 1 vinge efter han tappar den andra medans han flydde från flugorna i början men inser att det inte går och spenderar då mer tid med de svara myrornas ledare och de blir båda vänner. Myrorna når äntligen fram till deras stora stack och nyckelpigan får en seetching tur och får träffa myrdrottningen. De röda myrorna har dock inte gett upp jakten på sockerbitarna utan attackerar de svarta myrornas koloni med en hel arme av röda myror och  de har vapen OCH är redo att starta ett stort krig för att lägga sina antenner på de där sockerbitarna.

Småkryp tar platsen på top 5 bästa 3D animerade filmer om insekter, ingen slår Antz dock

Det fascinerande med Småkryp är att alla bakgrunder är riktiga med 3D figurer inklistrat, 3D figurerna ser inte realistiska ut men smälter endå in i bakgrunden. Inte ett ord är uttalat heller utan endast ”insekts språk” som DVDn har skrivit på omslaget. Filmen bygger på serien ”Minusucle, the private life of Insects” en fransk tv serie med avsnitt som är ungefär 6 min lång och är en samproduktion mellan frankrike och Belgien, precis som Panik i Byn. Filmens bästa scen är krigsscenen då de röda anfaller de svarta, det är så mycket som pågår men så små saker som t.ex kastanjer och tandpetare förvandlas till gigantiska vapen som total förstör sina fienders koloni. Under kriget försöker några av fienderna bryta sig in i stacken där myrornas drottning och barn finns, detta leder till att filmen blir lite mer spännande  och vi spenderar inte hela kriget med massa scener där saker sprängs utan också med Nyckelpigan och hans försök att få en tändsticksask till sina vänner. Småkryp Långfilmen är en kul film med ett krig som varar i precis rätt längd och har spänning. Filmen får 3.5/5 Guldkameror.

 Markus