0

Max, Mon Amour

Men för I hela helvete? Här har vi en japansk film med franska och engelska skådisar om en kvinna som blir kär i en schimpans…. Och den är distribuerad av Toho! Samma företag som gav ut typ 135 Godzilla filmer.

 Till och med Max han själv var skeptisk när han fick höra filmens handling, hans sista ögonblick fotades här på filmsettet innan han fick nog och gjorde det enda rätta

Peter är en diplomat från Britannien men bor i Frankrike med sin fru Margaret och deras son Nelson. En dag ringer Helene till dem och frågar om Margaret är hemma, problemet är bara att Margaret sa till familjen att hon gick hem till Helene. Peter undersöker detta och finner att hon hyrt en lägenhet och är där 2.5 timmar varje dag. Det bor någon i denna lägenhet som aldrig lämnar rummet. Peter fårsamtidigt i uppgift att 3 veckor framöver kommer drottningen på officiellt besök och Peter måste förbereda allt innan dess. Peter konfronterar hans fru mitt i sänghalmen och blir chockerad när han ser att hans frus älskare är en schimpans. Margaret agerar som ingenting men Peter är chockerad men kunde faktiskt ha varit mer chockerad. Peter säger att apan kan komma hem till dem och bo hos dem så Margret och apan kan fortsätta sin affär. Apan får namnet Max och Peter blir fascinerad av deras förhållande. Margaret får till och med sonen Nelson att äta frukost med en frisläppt Max, och om du vet hur starka och farliga vuxna schimpanser kan vara så ser du varför detta troligen är filmhistoriens dummaste idé sedan Spice World.

”just tell me one thing, is this monkey your lover?”

Margaret berättar för Max att hon hittade Max på ett Zoo, och hur det var kärlek vid första ögonblicket och att Max var ensam och osocial så Margaret slog till på detta erbjudande direkt. Sen får vi en födelsedags fest för Margret som inleds med filmens bästa scen där en gäst får blommor stulna av ett par hundar och sedan ramlar hon face först i marken. Under detta party hör gästerna Max konstant och tror han är en pudel… sen bjuder Margret in Max att vara med på kalaset…. Några veckor senare rymmer Max och Margaret och Peter söker efter honom men han är snabb och hittas snart men Max har fått smak av det fria livet i staden och Peter har nu både drottningens besök att tänka på och han måste gömma sin älskarinna som han haft under hela filmen (hon var aldrig så viktig) och så vill han släppa en bok han skriver om Max och sin fru, och Peters fascinering av Max går så långt så att han skaffar en hora åt honom….och hans ”forskning” slutar inte där och snart är hans sidoprojekt gör han mer och mer hysterisk.

”A Love Triangle of Primate Proportion”

Jag berättade för ett par polare om denna film, och jag tror nog jag gick över gränsen, den ena slängde sin hamburgare och sa inte ett knyst, den andre frågade ”varför i helvete skulle du vilja se något sånt??”Ja varför i helvete? Filmen handlar om en kvinna som tar en apa som älskare, seriöst vad fan tänkte Toho på när de valde att finansiera detta projekt? Och de försöker göra det mer erotiskt genom att slänga in massa franska. Apdräckten är dock jävligt bra, bland de bättre apdräkter i film i samma klass som 2001: A Space Odyssey eller 2001s Planet of the Apes. och ser mer realistisk ut än de moderna Planet of the Apes filmerna t.ex, Synd bara att Max Mon Amour är en av filmhistoriens dummaste film idéer och det komiska i det hela är hur seriös filmen tar sig själv. Nagisa Ôshima, filmens idémakare och regissör har gjort många andra mer …..sevärda filmer och flera av dem är till och med i Criterion Collection och hans filmografi består mest av engelsk språkliga filmer och han har sagt ”My hatred for Japanese cinema includes absolutly all of it”. Filmen är ju dummare än hjärnskadad kalkon och filmens ämne är mer tabu som att dra ett fis skämt i Warsawa och scenerna då Max och Margaret utför otukt är äckligt, men filmen är mycket fin filmat och cinematagrofin är fantastisk….apdräkten med… fin att titta på….för det mesta men vedervärdig i andra scener får Max Mon Amour en stadig 2/5 Guldkameror. Hade varit bättre om det varit Mad Max Mon Amour istället för en apa. Det var så vi fick AIDS!

Markus