0

Hellbound- Hellraiser 2

 
I förra filmen fick Kirsty och hennes pojkvän se en gigantisk skelett demon som flög bort med Franks högt värderade kub.....vad hände sen?.....I donnu, här är Hellraiser 2
 Channard Cenobiten har en fräck design och all stop-motion han skjuter ut ur handen är alltid välkommet.

Vi får snabbt en liten orgin story om hur Pinhead, Cenobiternas ledare, fick tag i Kuben som människa. Precis som så många andra uppföljare utspelar sig Hellbound på ett sjukhus, i detta fall Channard-Institutet driven av Dr. Channard. Kirsty har anlänt hit efter händelserna i förra filmen och samtidigt som Kirsty pratar med polisen genomsöks hennes pappas hem. I hemmet hittar de en gammal madrass där Julia dog och precis som Frank och golvet i första filmen lever Julias kvarlevor vidare i madrassen. Dr. Chennard och hans prao elev Kyle möter Kristy och senare träffar de en stum flicka i Kirstys ålder som är stum och beroende av att lösa pussel. Chennard är dock en skum typ som har en annorlunda hobby. Till att börja med behöver han madrassen som Julia dog på och Kyle hittar bilder på Pusselboxen som vi såg i förra filmen. Hemma hos sig har Channard förberett ett offerlam( en av sina galna patienter) som han låter sitta på madrassen och skära sig....detta bringar Julias kropp tillbaka utan skin dock.

 "Your suffering will be legendary, even in hell!"

Medans Chennard och Julia bildar en romans (den sexigaste mellan ett lik och en levande person sedan necromantik) så försöker Kyle föra Kirsty från sjukhuset efter att han berättat att Julia åter vandrar denna jord.  Kirsty är som besatt v att rädda hennes pappa från helvetet. Julia får snart tillbaka all sitt skin och hår och stoppar Kyle från att göra inbrott tillsammans med Kirsty. Dr. Chennard har dock en övaraskning, Tiffny som får låna en av Chennards pussellådor och utav ren instinkt börjar hon pyssla med den och summonar åter igen, Cenobiterna som tar Dr. Chennard till helvetet men detta misstag får de snart sota för då Chennard blir för mäktig för deras eget bästa och det är upp till Kirsty och Tiffany att bege sig in i Cenobiternas hemsvits och ta kål på Chennard själva.

 Pinhead tvekar på att dela notan då han endast tog soppan...

Det första jag tänker på när jag ser denna film....de låser fan inte rummen på institutet så psykiskt ostabila människor får vandra hur de vill i salarna, även om de är farliga för sig själva och andra.. Men brister i vården åt sido, vi är här för att babbla film och pöka era bitches! Den här filmen är riktigt klurig, den har verkligen bra stunder, bra gore effekter och är mörkare än Robins skämt när han väl försöker, Chennard cenobiten är nog den coolaste nya prylen de la till i filmen men det är även coolt att se Cenobiternas hemsvits som vi sedan aldrig mer ser i en Hellraiser film. På andra sidan är den rätt trög, atmosfären som gjorde den första kuslig är borta och slumpen att Kirsty ett offer råkar hamna på ett institut där ägaren är besatt av just det ämnet är rätt för stor, Kirsty känns lite underspelad och det känns som att den filmen vi kunde ha fått se skulle varit bättre med mer fokus på alla Cenobiternas backstory med fokus på Pinheads och mer av Larry Cotton, detta ändrades dock pga budgeten blev för stor och Andrew Robinson vägrade att spela Larry igen. Varför Julia får tillbaka sin nagellack när hon får tillbaka sitt skin vet jag inte eller varför Pinhead låter Kirsty vandra runt i helvetet istället för att slita henne i stycken när de väl har chansen som de velat ha i 2 filmer, det är ju nästan stereotypisk dum badguy move. Hellbound ser bra ut, har bra idéer men känns endå rätt svag på vissa punkter. Hellbound får svag 3/5 guldkameror, en av de bättre i serien men som egen film är den medioker fast med mycket bra praktiska effekter.

Markus