0

Bye Bye Monkey

Filmfetts sista film för i år blir än en gång en Marco Fererri film, Gott Nytt År på er alla läsare
 
 
Luigi och hans vän Gerard är 2 immigranter som jobbar på ett museum med fokus på romartiden, som Gerard är fixerad vid, i Manhattan som är fullt av gifter och sjukdomar. Gerard bor i en källare och småjobbar som stage hand på en feministisk teater.Feministerna behandlar dock Gerard som skit och förnedrar honom och till och med våldta Gerard för att få inspiration till sin pjäs. Efter att han blivit våldtagen inleder han ett förhållande med en av skådespelerskorna, Angelica. En dag när Gerard och några av deras vänner är ute och skojar på stranden hittar de det mest absurda någonsin, King Kongs döda kropp som flyttats från Manhattan centrum till stranden strax utanför staden, denna kropp har inte börjat förruttna än så jag antar att filmen utspelar sig på 30 talet? (inte riktigt, det är från 70-talets King Kong film) Luigi dyker upp och hittar i Kongs hand en liten schimpans unge som han låter Gerard adoptera'n för han själv är allergisk.
”The future belongs to the rats”

Vart Gerard än tar apan får den all uppmärksamhet men Gerards chef är inte lika lättfotad angående apan och säger åt honom att göra sig av med apan då den kommer att ta all Gerards frihet. Det går inte bra då apan följer efter honom när han lämnar honom ensam så fuck the chef tänker Gerard och tar hem apan till sin källare.  Gerard och Angelica återvänder till King Kongs kropp för att gulla runt och uppleva ett riktigt skräck ögonblick då King Kong får muskelryckningar i handen medans Gerard frågar Angelica om hon vill flytta in i hans källare med honom.  I en kul subplot kommer en inspektör och tvingar Gerards chef  att omformatera deras vax figur av Julius Ceasar för att han ska se mer ur som JFK mot att han inte ska rapportera museets hälsorisker vid en brand. Snart uppstår nya problem när Angelica avslöjar något stort som vänder upp och ner på Gerards värld och han måste välja mellan denna värld eller sin apa.
"If you don’t get out of here, You’re gonna be an endangerd spieces!”

Gerard Depardieus dubb röst låter lite …. Ja som Tommy Wiseau ifrån The Room, eller nått, visst karaktären är inte den smartaste men han är inte riktigt i behov av en personlig assistent.. En av de mest minnesvärda scenerna är när våra hjältar hittar och leker på King Kongs döda kropp vilket kanske symboliserar människans glädje till att döda djur (?) men varför ska King Kong se ut som att också han behöver en personlig assistent?  Dumma jävla flin han har och den stora myrstacken i min idylliska trädgård…vart fan kom Schimpans ungen från? Vart King Kong en brud? Tog inte Carl Denham en rejäl titt på skinnet innan han visade up Kong för hela världen? Och framför allt, varför får en gorilla en schimpans som unge? Gerards våldtäckt är lite rubbad, och jag satt i min film stol och jag njöt inte kan jag säga men detta obehag byttes snabbt ut till undran till varför i hela världen Gerard är så besatt att blåsa i sin visselpipa i majoriteten av filmen. Trots att Bye Bye Monkey innehåller en jävla våldtäcks scen av en man är den inte lika grov som Smutstvätt eller lika absurt obehaglig som Brakfesten eller lika poetisk som Dillinger måste dö. Miljön är fin på sitt egna sätt, instängt, färglöst och fullt av råttor, men det ser endå bebott ut, som ett riktigt ghetto och inte en post apokalyptisk framtid. I mellan akten blir filmen rätt seg men fortfarande intressant och det är ju en Marco Ferreri film så lite seghet får man förvänta sig men det brukar betala av sig. Bye Bye Monkey får 4,5/5 Guldkameror. Den är verkligen inte i allas smak men jag gillar den.
 

Markus