0

The House by the Cemetery

Den andra delen av Lucio Fulcis  Gates of Hell trilogi som också inkluderar City of the Living Dead och Beyond. De andra 2 anses vara några av de bästa skräckfilmer som gjorts eller kult klassiker men House by the Cemetary lämnas oftast utanför på dessa listor, varför?

Efter att ha varit med i Inferno lärde sig skådespelerskan att hon kan ha 2 ansiktsuttryck...hahha nä skoja bara, hon ser typ ut sådär hela tiden.

Efter att ett ungt par brutit sigin i ett övergivet hus för att (vad annars?) pöka mördas de brutalt av en osedd figur. Många år senare förbereder sig en familj att flytta in i huset från innan. Bob familjens irriterande son berättar för mamma att en flicka från en bild på huset sagt åt honom att inte flytta in. Pappan i familjen, Norman har ett förflutet med huset då en gammal arbetskamrat, Dr. Petersson  till honom mördade sin älskarinna och sig själv i detta hur för länge sen. Flickan som kommunicerat med Bob visar sig vara en riktig person (Jag trodde att det var fotot som pratat med han) och bevittnar en skyltdocka bli halshuggen av….luft eller något det bara sker och dockan är full av kött och blod.  Familjen flyttar in i huset som verkligen behöver en renovering eller 2 trots att Bob försöker få sina föräldrar att ändra sig. Men huset är inte den idyll som Bob tror då mamman inte gillar stället så värst då hon tycket det är för kusligt. Och bokstavligen från ingenstans dyker en kvinna upp och påstår sig vara Ann, en barnvakt skickad av Normans chef och det roliga med Ann är att hon ser identisk ut med skyltdockan som fick sitt huvud avhugget.

 Monstret ser ut som hans mamma var en potatis och pappan var Donald Trump utan peruk...

Skumma läten börjar uppkomma i huset och det är framförallt i källaren de kommer ifrån och inte blir det bättre av att Ann beter sig skit skumt och försöker bryta sig in i den igenbommade källaren. Bobs lilla flickkompis berättat att Dr. Freudstein, en person som bott i huset långt innan och var orsaken till att Mr. Petersson kommit till huset till att börja med,  inte faktiskt är död. Alla husets kusligheter får Norman att sätta ner foten, han tar en nyckel och planerar att gå ner i källaren men Bob kommer och förstör allt (med sin närvaro)  sedan kan familjen gå ner där frun blir attackerad av vad annat än en fladdermus vilket leder till att familjen vill flytta ut på momangen. Men väntan på morgondagen är lång och en av X blir mördad av en mystisk varelse som drar ner kroppen i källaren och Ann tas på bar gärning när hon tvättar bort bevisen. Vad bor nere i källaren? Vad har Ann med det hela att göra? Kommer Bob någonsin hålla käft?

HIGH FIVE MY FELLOW HELLSPAWNZ!

Efter Zombi 2 hade Lucio Fulci fått ett rykte som en av de vulgäraste filmmakarna i hela Italien, med City of the Living Dead och Beyond samt New York Ripper gjorde han namn för sig själv, men House by the Cemetary blev endast en i mängden, den sticker inte ut som de 4 filmer jag nämnde nyss och det hade passat mycket bättre om Zombi 2 var en del av gates of hell trilogin då denna är helt olik de andra 2 i serien i både ton, gore effekter och är generellt underpresterande. Bob, sonen är irriterande som fan och är en av de värsta dubbjobb jag sett. Monstret avslöjas direkt på dvd omslaget i vissa utgåvor, för mig som har ULTRABIT utgåvan (som kommer med en timmes lång intervju med Fulci som är störtskön) ser man en klar bild på dvd omslagets baksida samt på ett paper som kom med i filmen. Men beröm ska gå dit beröm ska ges, musiken är bra, inte minnesvärd som Beyond eller Zombi men det hjälper verkligen till att skapa en skum och spöklik atmosfär. Aina Pieroni som spelar barnvakten Ann såg man året innan i rollen som ”the music Student” som visade sig vara den tredje modern i Dario Argentos Inferno och hade rollen som Elsa Manni i Argentos Tenebre. House by the Cemetary är ett svagt sätt att avsluta en skit najs trilogi på och jag hade verkligen gillat arbetstiteln på filmen som var Freudstein. Det finns lite positiva stunder här och där men hela filmen i sig kommer inte direkt i mål. House by the Cemetary får 2/5 guldkameror. Inte skit dålig men långt från något speciellt eller underhållande.

Markus