0

Spies & Glistrup

Året är 1965 och den rika Simon Spies lever sina praktdagar i ren rikedom, han får Wolf of Wall Street att framstå som en förskole lärare eller någe. Vid sin sida har han sin inte lika rika och attraktiva kamrat Mogens Glistrup, en gift man vars panna tar upp mer yta än hans hår. De båda jobbar på ett projekt då Spies ska investera i Flying Enterprise men hans enda val för att undvika konkurs är att köpa hela bolaget. Glistrup jobbar på sin svärfars bank men denne bank vill inte ge pengar till Simons planer då han har ett rykte om att inte vara så seriös med pengar och mest bränna dem på fest och kvinnor. Simon som redan är ett stort namn inom resebranschen, och Mogens sabbar chansen att förstora sitt egna företag med en flygplats. Mogen hittar dock ett kryphål och med detta kryphål kan de båda utpressa ägarna till Flying Enterprise. Som ett barn med en hink med lek lera börjar Simon designa sitt företag och leva det goda livet med vackra kvinnor.

 I en scen skrämmer föraren en gorilla med sin penis....

Trots att hans företag inte gör lika bra som han hoppats insisterar han att endast ta viktiga beslut och låta Mogen ta hand om de tråkiga delarna. Tiden går, Spies slutar raka sig, och hans beteende består mest av att vara ansvarslös, neddrogad för att inte nämna irriterande. Mogen vill bara prata aktier men Spies har andra planer, han ska ta ett sabbatsår och resa lite, hans företag då? Jo det får Mogens ansvar för Spies enda råd är att Mogens ska leda företaget genom att visa lite stake. Men när problem uppstår måste Mogens söka upp Spies igen som nu mera är ett vrak och ser ut som en kultledare, nu måste Mogens verkligen visa att han har stake och skaka vett i sin neddrogade kompis och chef.

 Robin om 15 år skakar glatt hand med en luffare som han tror är tomten

Det är mycket ekonomi babbel i denna film, mycket snack om räntor, investeringar och risker osv, finner du sådant tråkigt är inte Spies & Glistrup en film för dig för det uppgör en stor del av historien. Båda våra huvud karaktärer är underhållande, välskrivna och de sjuka saker de gör är underhållande, som att fläkta bort en ilsken gorilla genom att dra ner byxorna och slänga med snabeln (det är faktiskt en scen i filmen). Förväntar du dig en riktigt rolig komedi i stil med sällskapsresan eller tomten är far till alla barnen så är du i helt fel område och gräver, detta är en modern nordisk komedi, med mycket mörka teman och inte så stor på skratt men stor som fan på negativa känslor, vi har en man som super och knarkar ihjäl sig och sånt skrattar man inte åt. Ett klagomål jag kom och tänka på när jag såg filmen var att Simon Spies byter karaktär rätt snabbt, trots att mycket tid passerar från då han köper flygbolaget till då är mycket mer skäggig och helt väck i huvudet, detta tidshopp görs endast i ett hopp, vi vet inte hur lång tid som gått men i en sekund är han skägglös och ett barn i en godis butik, i andra är han skäggig och helt neddrogad och nersupt och dränker sig själv i prostituerade. Rörande i vissa scener, småkul i andra, Spies & Glistrup är lite av en bipolär historia från Danmark. Det är inte en film som sticker ut i mängden men kan fungera som en nordisk version av Wolf of Wall Street då den handlar om en affärsmongol som endast bryr sig om att supa, knulla å slåss utan att tänka på konsekvenserna innan det är försent, med lite nordisk komedi (mörk och dramatisk) in slängd. Spies & Glistrup får 3/5 guldkameror. Inte lika udda som jag hoppats på av omslaget att bedöma men den ena huvudkaraktären är en av de lustigaste karaktärer Danmark har producerat, och de producerade fram the Sinful Dwarf.

 Markus