0

The Congress

Robin (Inte Filmfetts Robin) är en skådespelerska som sedan 25 års ålder varit en av filmvärldens största filmstjärnor, men dåliga val har let till att Robin nu är en 40-årig skådespelerska som ingen vill anställa då hon nekat allt för många filmroller. Hennes son lider av degenerativ sjukdom och hennes dotter ….är bara där. Tack vare sonens …… besatthet av flygplan utsätter många liv i fara då han vill se sin drake matcha ett flygplan…..den delen förstår jag inte och jag tänker inte ens försöka J punkt slut med den subploten! Robins chanser blir mindre och mindre men ödet ler mot henne då hennes maneger erbjuder henne ett kontrakt som kommer bli hennes sista. Strukturen mellan skådespelare, maneger, producent etc. kommer försvinna  för evigt, nu vill filmbolaget scanna henne och göra henne odödlig i ett program i en dator. Bolaget behöver inte Robin, de behöver hennes historia och med en karriär snart vid sitt slut är detta hennes enda utväg. Det enda tabben i avtalet är att Robin aldrig får skådespela igen för nu äger filmbolaget hennes avbild.

 "Yes, that's it, just keep looking traumatized throught the whole movie, that's it, good"

Efter en nästan epilepsi framkallande scanning för att få in Robin i programmet är Robin förevigad i Miramounts dator. Historien förflyttar sig då 20 år fram i tiden och Robin är 20 år äldre. Det finns en animerad zoon som Robin åker till för att förnya sitt kontrakt som håller på att gå ut inför en kongress och det är nu hela filmen blir animerad. Robin checkar in på ett hotell och svimmar där, men samtidigt står hon och sjunger nere i en bar och blir arresterad. Robin möter Tom Cruise i ett väntrum och de 2 är de enda animerade stjärnorna som fortfarande lever medans resten av världen de skapat är uppbyggt av karaktärer Miramount själva skapat. Vad kommer Robin att sluta som? Kommer hon ge upp sitt kontrakt för sin son?

 Okay, vem har varit å pillat i Farbror Markus magiska låda?? Robin???!
Robins familjeliv är så jävla ointressant, tillskillnad från filmens premiss, att Hollywood ersätter sina skådisar mot datorer precis som om de vore lager arbetare. Det är ju redan på g nu med motion Capture. Robin Wright spelar en fiktiv version av sig själv och hon är filmens bästa skådis, Vi ser Paul Giomatti i rollen som sonens doktor och han är ju alltid underhållande och gör scenerna med den irriterande sonen mycket mer uthärliga. Pojken gör sitt bästa men barn i filmer är lika avtändande som Filmfett Robin i en bikini (AW fuck, det är snor ungen från Dawn of the Planet of the Apes, ännu en av filmvärldens mest onödiga karaktärer). Det finns ett kul skämt om ett grälande par vilket slutar med att mannen går över gränsen och erkänner att han röstade på George H.W OCH George W. Bush och tjejen börjar gråta. Robin Wrights tidigare roller så som Jenny från Forrest Gump och Princess Bride ur Princess Bride nämns, först hade jag glömt att det var riktiga roller hon spelat. Harvey Kaitel i sin roll som Robins maneger och John Hamm poppar upp i de animerade sekvenserna. På tal om de animerade sekvenserna, när de väl kommer (det är mycket story att bygga upp för att komma dit) är de mycket fint gjorda, rotoscoping, hand tecknat, det kommer tecknade figurer i alla former och stilar. Storyn är lite flummig och lite svår att hänga med i om man inte är fokuserad men när det blir animerat är filmen mycket vacker att se på men jag tycker den försöker vara lite sci-fi bara för att vara sci-fi. Det är svårt att förklara men vissa sci-fi filmer försöker vara djupa och poetiska, som Blade Runner men vissa lyckas inte lika bra och framstår mest som ett tappert försök som misslyckas. The Congress är bra, djup och lite små kuslig, fint gjord men har även mycket tråkiga delar. Bra animation räddar filmen och jag ger The Congress 3/5 Guldkameror.
Markus