0

Mad Max 2 The Road Warrior

När jag såg första Mad Max satt jag och tänkte ”var är all öken? Var är alla punk huliganer?” detta fick jag då svar på i Mad Max 2. Den apokalyptiska världen från 1an har nu blivit värre efter ett stort krig mellan två klaner och det som styrde detta krig var bensin/olja… bränslen.  Världen är nu en mardröm där endast de starka överlever. Vägarna är fulla av bovar, vildar och plundrare. Efter att ha fått sin hämnd på bovarna som mördat hans familj och vän i förra filmen lever nu Max som en utstött i jakt på mat, vatten och framför allt bränsle till bilen han har från första filmen. Han har även en hund som hans enda kompanjon. I jakten efter bensin stöter Max på Wez som först verkar jaga bort Max från någonting, en galning på motorcykel, och en ensam man, Gyro med en orm som vet var Max kan fåtag i skitmycket bensin, problemet är bara att det är fullt av motorcykel gäng runt oljeplattformen. Max och Gyro ( Vars skådespelare även spelade Mouth of Sauron i en bortklippt scen ur Lord of the Rings, Return of the King och Tion Medon från Star Wars Episode 3) ser hur Wez från filmens början och hans gäng våldtar en kvinna, detta tillfälle tar Max i akt för att åka ner till oljeplattformen och försöka hjälpa den överlevande mannen.  Mannen kommer från ett läger utav människor som inte är med i motorcykel gänget som blir mördade så fort de försöker lämna området. Då mannen Max räddar dör antar fångarna att det var Max som dödade honom och precis då dyker motorcykel gänget upp med deras chef, inte Wez, som även närvarar utan Humungus, ödemarkens härskare, en halvnaken man i Jason mask av plåt.

 Max ser väldigt välvårdad ut för att ha varit hemlös i en apokalyptisk värld i nästan 15 år.... inget skägg...korthår....rena kläder...

Humungus hotar med att döda varenda individ i lägret såvida de inte lämnar stället, problemet är att de mördas om de lämnar sina gränser. Efter en debatt i gruppen kliver Max in med en plan att köra in en stor truck han upptäckt lite längre bort i öknen i utbyte mot en stor mängd bensin. Efter att ha övertagit Humungus läger i en av de coolaste scenerna i filmen är friden inte långvarigt, utan Humungus tar riktigt i med hårdhandskarna. Men Max vill lämna stället på direkten och ger sig ut… där Humungus och hans huligan gäng står och väntar.

 "Two days ago, I saw a vehicle that would haul that tanker. You want to get out of here? You talk to me."

Som ett gäng 15 åringar som fått sin första moped eller 18 åringar med sina första bilar åker motorcykel gängen runt och verkligen slösar det lilla bränsle de har kvar, det är helt onödigt, precis som motorcyklar/mopeder överhuvudtaget. Action scenerna har verkligen uppdaterats sedan förra filmen, hela filmen verkar mycket större. I den förra kändes det inte som framtiden utan mer en sliten stad i texas  men här, här har vi små miniflygplan, men brutala minskningen av naturliga bränslen märks av då det används som valuta istället för att endast nämnas i en mening och det kriminella gänget Max ställs imot ser ut som att ha gjort sina dräkter av första bästa skit de kommit över, som i en riktig apokalyps. Skådespeleriet är det samma, skurkarna går från hotfulla till skojiga då och då, Bruce Spence i rollen som Gyro är nog den bästa i hela filmen medans ungjäveln som spelar vilding är den mest irriterande. Slutet är en lång jakt scen som aldrig blir tråkig. Mad Max han själv är rätt stel dock, ingenting som verkligen får oss att heja på honom, vi hejar mest på den sidan han står på. Mad Max 2: The Road Warrior får 4 Guldkameror.

Markus