0

Tales of the Golden Age

Här är lite trivia om eran favorit kritiker (yepp, jag är eran favorit, det visste ni inte va?) Jag är född i Rumänien och bott där i ett par år men har endå inte sett så mycket Rumänska filmer, endast ett par, en utav dem är Tales of the Golden Age utav Cristian Mungiu som gjorde 4 months, 3 Weeks and 2 Days som handlade om illegal abort i ett kommunist styrt Rumänien och var 110% drama medans Tales är en komedi av samma teman och bygger på olika skrönor som uppstod i Rumänien under kommunist tiden.

 I thought you were gonna give us pig meat, not the whole pig!

Den första historian handlar om en by som gör sig redo för den store diktatorns ankomst. Allt måste vara perfekt och byn har till och med satt upp en slänggunga. Kontrollanten ser till att exakt allting är fint för några misstag får inte uppstå i Ceausescus rike. En kontrollant kommer till byn för att se om byn är besöksvänlig. För att fira diktatorns ankomst har byns viktigaste män och kontrollanterna med fest som slutar med ett deppigt telefonsamtal som berättar att Ceausescu ställer in besöket. Full och besviken som kontrollanten är tvingar han alla på det nybyggda slänggungan men då borgmästaren får hjärtattack och ALLA är på gungan uppstår mer problem. Andra historien handlar om 2 foto editors som måste redigera foton på Ceausescu som ska bli godkända av en grupp propaganda gubbar. Gubbarna vill att Ceausescu ska ha en hatt på sig i fotot så editorerna lägger till en hatt på bilden som kommer synas i alla rumänska tidningar dagen efter men i stressens hetta upptäcks en liten detalj i bilden framstår diktatorn som en jävla idiot. Historia 3 handlar om Grigore som kör kycklingar runt hela landet och lever i ett kärlekslöst liv med sin fru. Han försöker vinna en krog ägares hjärta med massa ägg som hon kan sälja till påsk. Problem uppstår dock när Grigores företag får veta att han säljer deras ägg till privat personer istället för att leverera dem dit de ska. Historia 4 är en rolig en om en polis som ska få massa griskött av sin bror som är slaktare…eller så tror han, polismannen får en hel gris som han själv måste slakta. Polisen vill inte ha massa blod överallt så han tänker ut att han kan döda grisen med gas och det ska gå vågar jag säga sprängfort? Sista historien handlar om en flicka. Crina som vill tjäna lite extra kosing. Hon möter Bughi som har ett lustigt sätt att göra affärer på, han knackar på hos folk, tar vatten prov och pantar glasflaskorna de fick av de lurade. Crina visar sig vara en naturbegåvning på att övertala folk att ge dem vattenflaskor men tycker inte de tjärnar in pengar snabbt nog och byter vatten insamling till luft prover för att tjärna snabbare pengar. Men att lura folk på flaskor var olagligt runt denna tiden och Crina och Bughi blir för giriga.

 Finn ett fel

I extra materialet fanns ännu en historia med en lärare som ville lära en by att läsa och militären tvinga hela byn att delta förutom en grinig gubbe som inte tyckte att han behöver läsa alls, han har levt gott länge utan den kundskapen. Då läraren får nog av gubbens grinighet ger han sig ut för att personligen dra gubben till skolan, men läraren kommer snart få uppleva negativa sidan att kunna läsa. Varje historia slutar på ett mycket roligt och minnesvärt sett och man kan senare dra dem som roliga skämt för sina kompisar. Skådespeleriet är kul och att de valt aldagliga människor som huvudkaraktärer över super heta balkan bruttor. Cristian Mungiu tar tragiska historier som man dragit i många år och gjort dem hysteriskt underhållande och varje historia har sin egna läxa i slutet. Historien om ägg mannen och den sista om flask tjuvarna var nog de som var svagast under filmen, ingen riktig tvist som gjorde resten så bra men de är underhållande under historien medans de andra var bra…men avslutades med en stor bang ( i vissa fall bokstavligt). Tales of the golden age är en av mina nya favorit filmer  och får 5/5 guldkameror. Det är ett mycket bra bidrag till world-cinema.

 Markus