1

Macabre

Mario Bavas son, Lamberto Bava följde sin fars fotsteg och har några kända kult filmer till sitt namn så som Demons 1 och 2. Macabre är tillsammans med dem hans mest kända filmer.

Köttfärs alá Älskare

När Pappa åker till jobbet stannar mamma, Jane hemma med barnen. Idag har hon lovat att ta med dem på bio men istället lämnar hon dem hos grannen och åker iväg till sin älskare. Flickan i familjen som ständigt har en psykopatisk blick dränker sin bror i badkaret och ringer till mamma och berättar vad som hänt. Tillsammans med sin älskare åker mamman dit men då hon är hysterisk förlorar älskaren kontroll över bilen och krockar. Mannen dör men Jane överlever och hamnar så småningom på mentalsjukhus. Ett år går och Jane blir frisläppt och går hem till sin gamla älskares bostad där hans blinda hyresvärd hälsar henne välkommen. Men friden blir kortvarig då Jane fingerpullar allt för högt en natt och håller hyresvärden vaken hela natten. Dagen kommer dock då Jane ska besöka sin gamla familj och stämningen är så himla stelt att mina reumatiska knän bad filmen att mjukna upp. På kvällarna letar Jane efter samma sexuella äventyr hennes före detta älskare tillfredsställde henne med och då hon konstant handjucka sig själv letar hon efter nya äventyr. Robert, den blinda hyresvärden börjar få känslor för henne men Jane är sin älskare trogen enda in i döden, skulle inte du blev uppspelt om du hörde en attraktiv kvinna stöna varje kväll? Men just när det ser ut som om Robert ska få till det nekar hon och Robert tar inte denna förnekelse bra alls. Han listar ut att Jane döljer något i hennes frys, någonting som hon tar med sig in bakom låsta dörrar när hon handjuckar sig själv.

 "Once she kept a lover on the side. But that's nothing compared to what she's keeping in the freezer."

Macabre är Lambertos första film som ensam regissör, han hade gjort några andra tillsammans med sin pappa och jävlar vilken debut detta är. Den skiljer sig från andra Giallos då det inte finns någon mördare från början, och ett dödsfall var en olycka. Det är mer psykologiskt än t.ex Torso och Strip Nude For your Killer där det är en mordgåta, här är det en kvinna psykiskt rubbad av tragedier. Snubben som spelar Robert Duval (ja den blinda hyresvärden heter verkligen så) liknar Cilian Murphy från Batman Begins. Dottern Lucy är en av de elakaste småglin jag sett i en film då hon mördar sin lillebror och lämnar ett foto av den döda sonen i sin mors rum. Man ska inte slå barn men då hon medvetet psykar sin morsa så förtjärnar hon utegångsförbud och en rak höger. Hon är både irriterande och en av de värsta barnen i filmhistorien, seriöst. Det finns knappast några mord i filmen, det mesta sker i början, resten av filmen är en lugn och fint gjord psykologiskt drama och blir endast våldsamt i den sista akten. Den är inte alls lika brutal som andra Giallo filmer utan är mer lugn och huset där allt utspelar sig är kusligt. Macabre får 3/5 guldkameror. Den får även priset för mest hatbara (?) barn i en film på många år. Skådespelerskan Veronica Zimmy som spelade Lucy har bara varit med i denna film vilket är synd för hon spelar brat kortet mycket bra, inget hat mot skådespelerskan men karaktären behöver bli överkörd av en lastbil.

 Markus
1 Möller:

Blev sugen på denna, har själv sett ett par giallos nyligen. Kan rekommendera The Strange Vice Of Mrs.Wardh och What have you done to solange?