0

Giallo

 

En japanska åker hem till sitt hotell en regnig natt efter att ha varit ute och festat men det spöregnar ute så hon kallar in en taxi. Taxi chauffören beter sig lustigt då han låser alla dörrar, åker en annan väg och helt plötsligt stannar på en öde plats. För att göra en kort historia kortare, Taxichaffisen kidnappar japanskan. På andra håll i landet ska Linda, en flygvärdinna möta sin modell syster Celine. Celine har just varit på uppvisning (hon har modellerat, vet inte vad det heter) och tar en taxi hem. Än en gång åker taxi bilen fel håll. Linda hör hur telefon motagningen är dålig och den kvällen kommer inte Celine hem. I kidnapparens hem möter Celine japanskan från innan i en jobbig sits.

 "To Catch a Killer, You Must Think Like a Killer!."

Linda går till polisen men de är till lika mycket hjälp som en nål i foten. Linda smyger med en pizza snubbe som ska till stationens inspektör. Inspektören verkar veta något som han inte berättar för Linda som inte ger sig i första taget utan förföljer honom tills han ger upp och han berättar omfallet han redan undersöker. Inspektören letar efter en taxichaufför endast känd som Giallo som kidnappar utländska flickor och slaktar dem brutalt. Inspektören berättar också om hur han blev inspektör efter att ha sett sin mamma brutalt mördas på ett liknande vis. Giallo tänker tillbaka till då han var nyfödd och hans crack beroende mamma lämnade in honom till klostret där han mobbades av de andra barnet som kallade han Yellow….. ett mycket dåligt och påtvingat försök till att göra mördaren sympatisk. Varför? Jo för han har Hepatit C som gör att hans hud färgas gul såvida han inte får behandling. Linda och Inspektören åker till sjukhuset där de precis missar mördaren som nyss vart på behandling men de lyckas få hans namn och identitet. Är fallet löst? Eller har det just börjat?

 "YELLOW YELLOW YELLOW"

På senare år har Dario Argentos filmer inte haft lika mycket sting i sig som tidigare, efter Stendhals Syndrome har det bara gått nerför, hans absolut senaste film, Dracula 3D fick skit dåliga reviews och Giallo? Giallo fick mixat beröm. Adrian Brody och Emmanuelle Seigner är bra karaktärer och gör en bra insatts i filmen men jämnfört med Suspiria och Djur trilogin dör mördaren blir en karaktär fast han/hon aldrig syns var fantastiskt gjort, i Giallo känns det bara som ett slaskigt psyko fått för sig att han ska mörda folk. Total Film skrev passande nog att denna är mer än källartortyr film (som Saw och Hostel) än en första klassig slasher film. Jag är inget fan av sådana filmer alls och backstoryn och anledningen mördaren får är som sagt mycket dåligt. Dario Argento skrev inte manus till Giallo vilket märks. Låg på skräck och endast tortyr porr gör denna film medioker och lite av en besvikelse i jämförelse med filmer som han gjorde under den gyllene tidsåldern då Argento var bland världens bästa skräckregissörer. Giallo får svaga 2/5 guldkameror

 Markus