0

Four Flies on Grey Velvet

Dario Argentos svansång för Giallon då han ville göra andra filmer…han gjorde en stor flopp och slängdes in tillbaka i Giallo genren med huvudet före. Efter detta bakslag gjorde Argento Suspiria, Opera och flera klassiska skräckfilmer.  Flies (som jag kommer förkorta titeln med) har en udda mördare och framför allt, Bud Spencer! Bud Föcking Spencer!

 "If you dare to see it alone, make sure someone escorts you home."

Roberto Tobias, din varliga ungdom, han är med i ett band och gillar tjejor, har blivit förföljd av en anonym typ de senaste dagarna och tillslut brister det för Roberto, han tar tag i sin stalker och frågar ut honom. Oviss om vem som närvarar drar stalkern en kvin mot Roberto men snubblar och ramlar precis på den. Precis då stalkern dör tänds en lampa och en man i lustig mask tar massa foton så det ser ut som Roberto mördat stalkern. Skakad av händelsen går Roberto hem till sin flickvän men kan inte sova och gäckas den natten av stumma telefonsamtal. Dagen efter får Roberto den döde mannens ID kort i posten, skickat från fotografen och lämnar ut massa kopior av fotografierna han tog av ”mordet”. Det går så långt att den anonyma fotografen bryter sig in hos Roberto och stryper han, verbalt psykar honom för att sedan försvinna ut i tomma intet.

 "When the flies start to crawl, so will your flesh..."

Han går till God, eller rättare sagt en snubbe som heter Godfrey som har en papegoja som heter Jerkoff. Roberto berättar för God att han misstänker en av sina vänner då under en fest där endast de var på fann Roberto ett foto i en LP. God ger sin goda vän Professorn i uppgift att övervaka Robertos hus. En av gästerna på festen blir brutalt mördad i en park av fotografen då hon utpressar honom. Denna invid är dock bara början då flera ur Robertos vängrupp och band mördas och alla bevis pekar mot Roberto.

 Humor uppstår i de scenerna brevbäraren är med i, då de tror han är mördaren åker han oftast på stryk

Att vi ens ser denna film är ett mirakel då den varit försvunnen i många år och inte ens fått en redig amerikansk släppning förutom en 40 års jubileums utgåva. Bud Spencer har en av de bästa intron till en karaktär jag har sett, Roberto ropar från distans efter God och kyrkmusik spelas då det avslöjas att det är Spencers karaktär till vilket han svarar att han bara är Godfrey och att Roberto är dum i huvet. Trots att masken mördaren bär ser skit rolig ut framställs den kuslig som bara den med hjälp av belysningen så det ser ut som om den ändrar ansiktsuttryck. Filmen är mycket smart och ingen är död tills motbevisat, det som först verkar vara en katt och råtta lek visar sig vara rena rama rollspelet. Den homosexuella privat detektiven är en aning stereotypisk men inte vanhedrande skulle jag tro då han inte springer runt och snackar om snoppar som andra homosexuella karaktärer från denna tiden. Som story är den jäkligt bra och då det verkar som om mördarens identitet blivit påkommen ändrar sig filmen rätt snabbt så man hamnar på ruta ett igen. Tyvärr kommer mördarens identitet avslöjas exakt på samma sätt som i andra filmer, så som Wild Wild West, Dario gillade inte denna idé men gick med på det efter mycket tjat. Inte lika läskig som Bird with the Crystal Plumage men den tredje bästa filmen denna månad efter Bird och Blood and Black Lace. Som Dario Argentos svansång till giallo genren är den lite av en besvikelse men som tur var floppade hans nästa film så Dario gjorde flera Giallos så som Opera, Suspiria och Deep Red. Hoppas hans kommande film The Sandman visar den sanna Dario Argento filmen världen väntat på sedan 90-talet. En underhållande giallo som avslutar årets Halloween tema här på Filmfett och 4 Flies on Grey Velvet får 3/5 Guldkameror.

 Markus