1

Blood and Black Lace

För att kunna snacka om Giallo filmer måste man ialla fall veta vad Blood and Black Lace är för en film, då denna film räknas som stamfadern till Giallo genren. Den blev själv uppsprättad och utspottad av kritiker och floppade på box office men är idag en skräck klassiker och många personer ser den som en av de absolut bästa skräckisarna någonsin.

 Artsy Fartsy stuff

I ett modehus I Italien finns det manga snygga tjejer, en av dem är Isabelle som en mycket stormig natt har varit ute och tar en taxi hem till modellhuset. Men husets trädgård är gigantisk och Isabella kommer aldrig genom dörren då hon blir anfallen bakifrån av en maskerad man som mördar henne. Hennes kropp hittas av ett par av modellerna och polis och ambulans tillkallas snabbt till platsen. Kommissarien intervjuar ägaren men han kände henne knappast så Isabellas rumskamrater som nämner något om Isabellas hemliga älskare Franco Sacalo. I Modellhuset är det dags att visa upp de senaste modellkläderna men ingen av tjejerna vill ha på sig klänningen som var menad åt Isabelle då de tror att den för otur med sig. När Isabellas dagbok hittas är det många personer som blir nervösa, en av dem är mördaren som helt uppenbart är en av de högt uppsatta i modellhuset. Nu gäller det att hålla dagboken skyddad tills polisen kan få tag i den och den boken är värd att döda för. I dagboken står det mörka hemligheter om några av människorna på modellhuset. Medans mördaren dödar fler modeller blir gåtan djupare och djupare.

 Min Halloween dräkt för i år dyker upp i en liten roll

Blood And Black Lace är min favorit film av Mario Bava, en italiensk skräckmästare vars son fortsatte göra namn för sig själv efter sin fars död med filmer som Macabre och Demons 1 och 2. Cinematagrofin för Blood and Black Lace är fantastiskt fin, färgerna är mycket vackra och scenerna i mörkret är väl upplysta, verken för mycket eller för lite. Atmosfären är mycket kuslig även under dagistid. Mördarens mask är simpel men mycket effektiv. Karaktärerna är rätt intressanta och skådespeleriet är mycket bra. Historien är spännande och slutet är en kul tvist. Under första gången är det näst intil omöjligt att klura ut vem mördaren är och varför men när man får veta är det uppenbart. Dödsscenerna är fint gjorda så som i Suspiria och endå läskiga utan att göra för mycket. Blood and Black Lace är tillsammans med Mannen som visste för mycket ansvarig för att göra Italiensk skräck så underhållande och skapat Giallo genren, för detta borde fler folk verkligen se den. Blood hamnade på Bravos lista över 100 skrämande ögonblick på plats 85 över andra filmer så som 28 Dagar senare, Night of the Hunter, Zombi och Creepshow. Blood and Black Lace får 4/5 guldkamror

 Markus
1 Möller:

Verkar bra, blir att kolla in. Menar du hitchcocks "Mannen som visste för mycket" eller syftar du på någon annan?