0

Taxi

Daniel är Pizza bud men har stora drömmar om att bli..... taxi förare. Han lyckas tidigt i filmen med att uppnå sin dröm och pimpar upp sin taxi till värsta racer bilen. Han får mycket i dricks med för han passar alltid tider och hjälper gamla tanter med att bära in matkassar. En av hans stamkunder är en gammal tant, Camille, vars son, Emilien är polis men kan inte köra polisbil då ständigt misslyckas att få ett körkort. Men allt är inte glamour och fredligt i Marcille, ett tyskt kriminellt gäng som begår stora rån med super trimmade bilar som flykt transport är mycket aktiva i staden med ett nytt byte i sikte.  Daniel blir känd av polisen då han kör fortare än vinden genom Marcille. En misslyckad operation senare som slutar med en shootout mellan poliser och Franska ministerns livvakter, åker Emilien till sin mamma för middag där han träffar Daniel. En galen resa senare sitter Daniel på snutstationen med Emilien, men då kommer Emilien på en idé, Daniel ska hjälpa Emilien med att fånga den tyska ligan, Daniel kan bilar och är en jävel på att köra ikapp. 2 udda människor mot ett kriminellt geni gäng av rånare, en massa bilar och massa folk på Paris gator. Hur ska detta sluta?

" Let me ask you a question: Do your interrogations always end up like this, or are you just trying to impress me?"

Taxi har så många racing scener eller generellt scener där folk kör fort med bilar och är faktiskt underhållande i jämförelse med jävla Fast and the Furious, varje karaktär i bilen är intressant och har en anledning till att åka fort annat än att se coola ut eller tävla. Fast and the Furious (ialla fall de 4 första) känns mer som att de kör bilar snabbt för att fylla tid och skryta över hur snabbt de kan köra… Ja Taxi är bättre än Fast and the Furious, men vilken film är inte det? Är Taxi en bra film överhuvudtaget? En av de roligare scenerna är då efter en stor seriekrock tror ministerns livvakter att de blir beskjutna så de börjar skjuta hej vilt….på poliserna som då tror att det är rånarna som skjuter.. eller då Daniel snackar skit om snutarna och ger fingret till några som bara står och glor medans Emilien sitter i bilen utan att ha berättat för Daniel att han själv är snut.

 " aahh Baugette and Escargot....." jag läste aldrig franska i skolan, sluta döma mig

Filmen bygger upp lite, inte så värst roligt den första halvtimmen, sedan börjar skämten komma och de är roliga . Inga stora skratt men lite zingers får de in. Historien är lite överanvänd, en buddy cop film men gjort lite annorlunda. Är du trött på alla dumma action filmer från USA, vill du ha en rolig film med lite ny humor? Se Taxi för fan, den är inget mästerverk men dödar en tråkig stund snabbare än Robin dödar ett roligt skämt. Taxi (det franska originalet såklart) får starka 3/5 guldkameror.

 Markus