0

Rodan

Så då var jag tillbaka efter min paus för att läka mitt öga, tack för "krya på dig" kortet jag inte fick Robin....
 

Innan han var Godzillas närmaste ally var han RODAN- Giant Monster From The Sky och detta är hans första framträdande på bioduken innan han blev känd som Godzillas rival och vän. Så klart gäller denna review den Japanska versionen, vilket också är Tohos första monster film i färg.

 Rodan tar en paus från att förstöra skit för att puckla på en byggnad så erotiskt som en pterodactyl bara kan

Utanför staden Kyushu ligger den lilla byn Kitamatsu, en fin liten by där de flesta jobbar inom gruvarbete. 2 av arbetarna, Goro och Yoshi som innan bråkat med varandra försvinner en dag inom gruvan då det skett en översvämning. Yoshi hittas död och Goro får genast skulden fast han fortfarande är försvunnen. Shigeru, gruvarbetarnas övervakare och hans flickvän, Kiyo som även är syster till den misstänkta mördaren Goro nekar Goros skyldighet. Samtidigt försvinner ännu fler gruvarbetare och handlingen tätnar då Shigeru och Kiyo blir anfallna av ett gigantiskt kryp med glor som en skorpion, ögon som en fluga och kropp som en larv. Krypet förföljs tillbaka till gruvan där dess bo troligen är. Goro oskyldihets förklaras efter krypets offer har samma skador som de döda i gruvan och all fokus läggs på att ta död på krypet så militär skickas in. Krypen får namnen Meganuron och flera visar sig existera men jakten avbryts av en jordbävning. Shigeru hittas imitten av allting då han tydligen var ute då jordbävningen skedde men är traumatiserad efter ett slag i huvudet. Som om det inte vore nog attackeras ett jetplan av någonting i luften. Flera ser det nya monstret och forskare identifierar monstret som en gigantisk Petranodon, en utdöd flygödla. Den enda som vet vart jätten finns är den traumatiserade Shigeru och han måste återhämta sig snabbt innan monstret attackerar staden för han är sur och har sällskap.

 Let's go to Jurassic park you said, it will be fun you said

Det hela börjar som en vanlig eco-horror film om gigantiska kryp som mördar gruvarbetare. Ju längre in i filmen man kommer desto underligare blir det för att sedan sluta i ett Godzilla likt klimax med byggnader som går sönder, pansarvagnar och jetplan. Medans Rodan var med i yttligare 8 filmer (varav 3 i stock footage) försvann Meganuron från filmduken men gjorde en stor roll i 2000s Godzilla vs Megaguirus där flera av Meganuron art syns men endast 1 växer sig stor nog för att ge Godzilla en match.  Rodan är till hälften billig eco-terro film och hälften Kaiju mästerverk och blir intressant på riktigt runt 35 minuter in efter Shigeru börjar förklara om Rodan. Skådespeleriet är väl helt okay, man kan inte riktigt peka ut en dålig skådis i bunten, fast alla är generiska och rätt tråkiga, + att det uppstår mycket forskar snack för att öka spänningen medans man sitter och väntar på monstret. Handlingen bollar många historier i en och byter snabbt fokus från den misstänkta mördaren till gigantiska kryp till gigantiskt monster. Medans Godzilla var kuslig och hade en realistisk atmosfär och det hela var faktiskt skrämmande är Rodan ljus, seg med sitt monster action men är en av de bättre klassiska monster filmerna i färg då det inte ser för billigt ut, men endå fattas känslan av realism. Rodan får 3.5 av 5 guldkameror, trots att den är seg blir den aldrig tråkig men det dröjer mycket tråkiga karaktärer innan man får sin dagliga dos av monster action, men som tur finns det dubbel dos av det i slutänden så det är värt väntan.

 Markus