0

The invisible Agent

Förra Halloween gick jag igenom alla Osynlige mannen filmerna med skräck element, då skippade jag 2, Invisible Woman, en komedi och Invisible Agent, en anti nazi propaganda film, Invisible Woman är den enda jag inte har sett, så vi tar Agent idag.

 "People who live in transparent bodies shouldn't be so suspicious."

Frank Reymond, Jack Griffiths barnbarn döljer sin verkliga identitet och jobbar med att trycka affischer. En dag kommer ett par skumma typer, och en av dem är spelad av Peter Lorre, känd från M. Männen är fiender till USA, Peter Lorres karaktär är japansk och Cedric Hardwickes Conrad Stauffer är agent till SS och vad de vill är att Frank ska ge dem sin farfars osynlighets vätska och är villiga att betala stort. Frank lyckas dock rymma och ta receptet med sig. Efter Perl Harbor bestämmer sig Frank för att låta USA använda medlet, men endast om bara han kommer använda det så att osynlige mannens förbannelse. Han åker till Berlin där han injekterar medlet och blir osynlig. Han söker upp en man som är allierad med Amerikanska trupper efter att ha flytt från Nazisterna. Kaffe makaren ger Frank ytligare order att hitta en lista med tyska och japanska spioner men denna lista är i händerna på Maria Sorenson som spelar ett triangel drama med Conrad Stauffer och en annan nazi officer vid namn Karl Heiser. Frank smyger sig in under en middag mellan nazisterna för att få all information. Men Maria är på Amerikas sida och tillsammans med Frank gör de narr utav Karl Heiser så att han blir förbannad och placerar Maria under husarrest. Heiser springer till Stauffer och berättar om sin udda middag och Stauffer misstänker att något lurt är i farten…som om en osynlig man hade kastat all mat på Heiser..1+1=2… Nu har Nazisterna en aning om vad som pågår nu gäller det bara att fånga en osynlig fiende.

 "You Nazis. I pity the devil when you boys start arriving in bunches."

Peter Lorre är lika kuslig som vanligt, medans resten av filmens skådespelare är mediokra för sin tid. Cedric Hardwicke har sina stunder som Nazi officer. Första fighten i filmen peppar upp en och är snyggt koreograferad. Hela filmen ser ut som en vanlig krigs propaganda film från 40 talet, i atmosfär, krigs scener och rekvisita fast med inslag av Sci-Fi. De praktiska effekterna är fina, men post-produktions arbetet är illa jämnfört med den första filmen som kom ut 10 år tidigare. Dessa effekter skulle bli sämre och sämre i uppföljaren, The Invisible Mans Revenge. Filmens komiska inslag är dumma, politik snacket är milt intressant om man gillar sånt, sci-fi snacket är tråkigt. Precis som Invisible Man returns är Agent mycket medioker, verken skit bra eller skit dålig. Peter Lorre är det som är höjdpunkten för mig ialla fall och scenen då Nazisternas hemmabas sätts i lågor är en av de underhållande scener, något Invisible Agent har rätt lite av då det mest är snack, kamera spex och lite action. Invisible Agent får 2,5/5 guldkameror.

 
Markus