0

Reptilicus

En dansk monster film? Va fan har Danmark monsterfilmer och Sverige har bara vampyr filmer….fan vad skit! Men är Reptilicus någonting att skryta med? Jag ser dock den Amerikanska versionen med nya skådisar och dubbad dialog.

 "A good thing there's no more like him!"

En svans hittas djupt ner i marken utav ett par gruvarbetare. Den tas till en doktor som konstanterar att det kommer från en uråldrig reptil, Doktor Dalby ser över fyndet över natten där det råkar tinas upp och det visar sig att delen healar sig själv…svansen lever.. General Mark Grayson skickas till platsen för att överse det hela utav professor Martens. Martens ger fyndet namnet Reptilicus och det visar sig att den kan återfå förlorade kroppsdelar så som ödlor och maskar. Petersen, spelad av danska komikern Dirch Passer tycker dock att han hör att Reptilicus rör på sig.  Ju längre tiden går desto mer växer svansen tills en regnig natt då den växt klart….Reptilicus lever och han attackerar Dr. Dalby. När Reptilicus attackerar en farm kallas militären in och det våras för Godzilla lik rulle. Militären attackerar Reptilicus med allt den danska armen har att erbjuda men det skadar inte alls monstret som slinker undan istället för att attackera dem. Monstret attackerar en barnfamilj och sväljer pappan hel i en av de hemskaste specialeffekter jag någonsin sett. Man tror att Reptilicus är en blandning mellan reptil och amfibie och naturens försök att skapa däggdjur. Reptilicus attacker sker mer och mer tätt inpå varandra så som strand attacken som är den avgörande punkten, nu jävlar är det krig på riktigt!. Reptilicus attackerade dock inte militärerna utav en anledning, han planerar att slå på stort i Köpenhamn!

 "If Reptilicus is hit, you'll never find all the pieces underwater. He'll regenerate"

Reptilucus är en rätt seg film och en typisk tidig sci-fi, allting ska förklaras och med långa lektioner som pausar filmens gång och fyller i alla tomma luckor. Reptilicus själv är ingen man i en kostym eller CGI, utan en handdocka styrd manuellt. Effekten är billig men charmig bortom gränser. Han kan också spy grön frätande syra i den amerikanska versionen. Den Amerikanska versionen ändrade lite saker från Danska originalet så som spyan och tog bort en scen där Reptilicus flyger, Ja det ser förjävligt ut och ser ut som Gidorah i Godzilla VS Gigan. Dirch Passer, en folkkär dansk skådis medverkar i denna film men han framstår mest bara som irriterande och då resten av karaktärerna är seriösa och han själv skuttar runt som Porky Pig med sin knasiga dialekt, passar verkligen inte in. Som om Jerry Lewis hade poppat upp i The Day Earth Stood Still och dragit en rutin. Forsknings snacket är långsökt och utdraget men monster actionet är underhållande, så dåligt så det blir bra. Klimaxet i Köpenhamn är filmens höjdpunkt, inte alls i stil med Japans monster rullar men den stora charmen ligger i att den är gjord i ett land så nära Sverige. Slutet är underhållande, inget mer, filmen är sådär, se en bra Godzilla film istället, men för lite danskt filmguld slå på Reptilicus. Jag ger Reptilicus starka 2 av 5 guldkameror.

Markus