0

Michael Moore, liberal extremist

Michael Moore, gaphalsen med filmkamera som har lika många fiender som fans, som slår politiker och Amerika på käften när de är stygga men hur bra är Moore själv? Gör han rätt? Är han lika korrupt som de personer han själv trycker ner i dokumentärerna och hans böcker? Förutom att han trycker ner på kapitalism men är själv rikare än ett troll? Med detta inlägg vill jag verken hylla eller ”dissa” Michael Moore, bara gå igenom lite om vad som har sagts om sanning eller lögn i hans dokumentär filmer.
" 100% sant, ingen photoshop alls, detta hände verkligen, du kan inte bevisa att det inte skedde"

I Roger and me, en film där Moore försöker hitta ägaren till General Motors ägare för att få reda varför fabriken i staden Flint, Michigan stängdes ner och gjorde staden bankrutt och 30 000 arbetare arbetslösa får vi följa en man vars jobb går ut på att kasta ut folk som inte har råd att bo kvar, alla 4 familjer som visas sägs vara tidigare arbetare på General Motors fabriken, lögn i helvete då det endast är 3 av familjerna haft medlemar som jobbat där. Michael själv berättar hur han är uppväxt i Flint men där uppstår ännu en lögn, han är bara född i Flint och uppvuxen i grannkommunen, Davison och berättar om hur General Motors påverkat honom, det är som om jag skulle vara från Linköping och berätta om Norrköpings spårvagnssystem (ett system vi Norrköpings bor är beroende av varje dag).

I Fahrenheit 9/11 visas tv bilder av ex-militärer som skadats i krig, de sägs ha blivit ignorerade av Amerika och får kalla handen av staten. Detta gjorde många veteraner förbannade som inte ville att Michael Moore skulle få dem framstå som offer istället för frivilliga soldater och ville inte att Moore skulle vara deras talesperson.

 

I Bowling for Columbine där skolmassakern i Columbine, Michigan och vapen lagar diskuteras har klippen av vapen förenings medlemen Charlton Hestons tal endast dagar efter massakern blivit ihop klippt med ett tidigare tal om man ska tro en av föreningens ordförande som själv bevittnade talet för att få Heston framstå mer kallhjärtad och vapen galnare. Heston framställs även som lite av en rasist tack vare klippning men detta är troligen inte sant då Heston personligen gav sitt stöd till Martin Luther King för att ge svartarösträtt och medverkade i den första filmen där ett interracial par framställs, The Omega Man. Moore öppnar också ett bankkonto i Bowling och får då direkt ett vapen i handen enligt reglerna, problemet är att i Michigan där detta skedde är det 3 dagars väntetid men Moore fick det tillsammans med att banken godkänt hans bankkonto. Enligt intervjuer från filmen Michael Moore Hates America där mycket av den här informationen kommer ifrån sägs det att Moore förhandsbokade vapnet och bad att få det levererat direkt till banken och så ser det ut som att vapnet givits direkt vid banken.

 " I like political cartoons, don't judge me!"

Så trots alla lögner Moore sprider och hur han än klipper i sina filmer står han endå för rätt sak, jag står på hans sida när det kommer till vapenlagar, kapitalism, sjukvården i USA osv men han levererar det på fel sätt, han förvärrar sanningen för att få saker som ännu värre. I dokumentären Michael Moore Hates America ser man hur han först ljuger och sedan visas bevisen. Många av dessa fakta kommer direkt ur dokumentären och vissa böcker och artiklar på nätet så vill ni ha käll information så försök att hitta denna film: http://www.imdb.com/title/tt0411646/?ref_=nv_sr_1

Moore som själv är rik som ett troll är emot kapitalism men hans poäng är endå rätt önskar bara att han kunde framhäva mera sann fakta och visa bevis på hans uttalanden, någonting hans bok Korkade vita Män saknade mycket av. Jag rekommenderar Moores filmer men var beredd på att mycket av det är överdrivet bortom gränser från verkligheten och att Moore själv borde ha längre näsa än Pinocchio men delar du mina politiska åsikter, Liberalitet, lär du se hur rätt han har när han väl har en poäng. Jag gillar att kalla honom en liberal extremist, han tror på sin poäng men går lite väl långt för att bevisa att han har rätt och skippar oftast (ialla fall i sina böcker) att källförklara sina resultat/teorier/siffror. ”Det är så här, tro mig, skulle jag ljuga för dig?”.  Det som är bra med Moore är att folk lyssnar på honom, han står för rätt saker, det är endast leveransen av faktan (som ibland är överdriven endå) som är problemet. Jag hoppas på fler dokumentärer från Moore och att liberalism blir större i USA, ialla fall större än Republikanerna.

 

Intresserad att läsa mer om Moores lögner? Spana då in http://www.mooreexposed.com/ för ytligare och mer källförtecknad information

De som undrar vad jag tycker om Moores filmer hittills kommer här en kort lista

Roger and me- 3.5/5 guldkameror

Bowling For Columbine- 4/5 guldkameror

Farenheit 9/11- 4/5

Sicko- 3,5/5

 Capitalism, A love story- 4,5/5

Markus