0

Manhunter

Innan när Lammen tystnar var där Manhunter, innan Hannibal…där fanns Manhunter och När Lammen tystnar… aja hur som helst här är den första Hannibal filmen någonsin

Det härjar en psykiskt störd mördare i staden som fokuserar sig på familjer. Will Graham gar sig an fallet och ska försöka utreda mördaren, som får namnet Tandfén av FBI. Men Will har egna problem, han har haft ett förflutet med en annan seriemördare, en viss Hannibal Lecter, här spelad av Brian Cox. Will får besök av Jack Crawford, en gammal kollega som berättar om fallet. Wills familj lovas säkerhet och Will far direkt till den senaste brottsplatsen. För att förstå sig på mördaren tänker Will som en mördare och under filmens gång börjar man ifrågasätta om hans egna mentala hälsa är godkänd.

 " who are you and what have you done to the real Lecter?"

På annat håll krävs fler liv ju längre tid Tandfén är på fri fot. Så som en sliskig journalist vars tortyr innan han dödas är lite komiskt ironiskt. Men även Tandfén har en mjuk sida och börjar dejta sin blinda med arbetare och denna subplot är rätt gullig, eller hade varit om inte Tandfén varit en psykiskt störd sadist. Will fastnar i utredningen och tvingas söka hjälp på det sista stället han vill vara, Hannibal Lecter. Kan Lecter hjälpa till något? Kommer Will lösa gåtan? Hur säkra är egentligen Wills familj?

 " I can only see in blurr-o vision!"

Manhunter kan ha en av de kusligaste öppningsscener i 80-tal films kategori, ett par ligger och sover och vaknar sakta upp medans det spelas kuslig musik, det som gör det så kusligt är att vi troligen ska se ur mördaren synvinkel och när kvinnan väl öppnar ögonen blir allt svart och loggan visas. I Manhunter följer man Wills familj mer än i boken, och filmen följer inte boken så värst mycket som Red Dragon där mycket mer fokus läggs på den blinda flickvännen. Manhunter är kusligare och Hannibal har inte lika stor roll i denna som i Red Dragon, men i Red Dragon är Lecter lugn, pratar sakta och är mer gentleman, men i Manhunter är han vulgär, pratar fort och har mycket bättre kemi med Will. Musiken är också bättre i Manhunter, det är mer synth och påminner lite smått om Goblin. Manhunter har sina fördelar mot Red Dragon men även mindre bra delar. Lecter är nog det bästa i filmen och är i klass med Anthony Hopkins framträdande av samma karaktär i Silence Of The Lambs.  Manhunter får 3/5 guldkameror.

Markus