0

Vittra

Vill du se en rehashad idé som är grunden till mer filmer än Christopher Lee har varit med i? Vittra säger rakt ut vara sig en svensk version av Evil Dead, frågan är bara kan en idé som varit med så länge och oftast kan vara bra och lite originell?

 

Ett gäng unga, dumma och förhoppningsvist kåta ungdomar ska festa i en övergiven stuga i ingemansland där telefoner är en myt och bilar är dömda till att inte starta. Detta bådar inte gott. I gänget finns Sofie från Hipp Hipp Hora som blivit lite bättre sen den tiden. Johannes Brost har en liten roll och det är kul att se att han fortfarande kan få jobb efter Sean Banan inuti Seanafrika. Gänget i filmen är som tagna ur tradition och är svåra att conecta med, Vi har sett karaktärerna förut, bimbon, douchebaggen och så vidare.  Så vi har ett pack ungdomar och ett hus äldre än skogen själv som vilar på en gammal gåta som kan väcka mörka krafter. Marie, en av de som ska partaja mår dock skitdåligt efter en upptäckt nere i källaren och pinkar blod, detta är dock syntomen till att Marie håller på att förvandlas, till en kannibalisk zombie och nu svävar alla i fara då hon är jävligt hungrig, stor i käften och spottar blod attackerar hon 2 av personerna och viruset är nu i full spridning. Johannes Brost dyker upp och berättar legenden om Vittror, en gammal svensk folksägnen som snor ens själ om man ser in i deras ögon. Brost familj dog i skogen efter att ha gått in i huset gänget skulle festa i. Deras party kväll blev nyss Jeopardy om liv och död!

"Go ahead zombie, make my day"

Jag kanske låter negativ men jag gillade faktiskt Vittra, Skådespelarna är helt okay, gore effekterna är lysande för en svensk produktion, det enda stora negativa är kanske att historien är så uttjatad men Vittra gör endå saker lite mer intressanta än andra filmer i samma genre, hostCabinFeverhost. Detta är den första Stockholm Syndrome film jag sett och kan säga att man blir sugen att se deras tidigare verk och som tur är håller trion bakom Stockholm Syndrome på med manus till en ny film medans jag skriver detta. Stugan som används är läskig och varför någon skulle vilja festa här är ett mysterium, men det är inte för mycket uppbyggnad vi får zombie action direkt då filmen börjar så vi inte blir otåliga när story development börjar och sedan tar det liten stund innan vi får zombie action igen. Zombie viruset påminner om de som finns i Evil Dead, kapabla till att prata och retar huvudkaraktärerna till att komma närmre.  Rätt mycket som i Evil Dead, detta är mer en hyllning till Evil Dead än en fristående film, men en mycket välgjord sådan. Den typiska dialogen man är så van att höra på engelska låter dock roligt på svenska ” Den här tjejen är död, det är för sent för henne” hör man inte i varje svensk film. Vittra får 3,5 av 5 guldkameror, en bra svensk skräckis och ett välkommet tillskott i svensk filmindustri

 Markus