2

Thriller- a Cruel Picture

 

En Svensk rape revenge film? Herre jävlar, och denna är världsberömd som inspiration till Quentin Tarantino. Cause this is Thriiilleeerrrr, Thriller night, and noone’s gonna save you from the rapist about to strike!

 "Smile you son of a..."

Början är jävligt lustigt, en gammal man leker med en ung flicka och sedan brutalt våldtar henne, men innan du hinner blinka har farbror blå tagit fast honom. Flickan förblir stum resten av livet pga trauma aka Mental spärr. Flickan vid namn Madeleine (Frigga i dubbningen) spelas av Christina Lindberg. Tyvärr missar Madeleine bussen till skolan men som ”tur” är dyker en Tony, en skum man med fin bil upp och erbjuder henne skjuts vilket hon godtar. Tony verkar trevlig först, bjuder henne på middag istället för att ta henne till skolan. Men när han tar hem Madeleine till sig visar Tony vad hans verkliga syfte är, göra henne beroende av heroin och sälja henne som hora till kåta män och är hon lydig får hon droger till att tillfredsställa sitt beroende. Han skriver brev hem till Madeleine föräldrar där det står att ”Madeleine” har rymt för att hon hatar sina föräldrar. Efter att en av torskarna hugger henne i ögat och får hon veta att hennes förädlar tog självmord efter att ha läst hennes brev tar det hus i helvete, hon köper en hagelbysse, tar körlektioner och tränar upp sig i kampsport på hennes fritid. Hon går runt staden och fyller alla bråkstatar med bly. Hennes mål? Tony och alla som står i hennes väg!

 "Den första svenska film som någonsin blivit totalförbjuden av censuren."skryter den om, men många hade blivit bannade innan dess"

Thriller, En grym Film är idag en av Sveriges mest kända filmer inom Exploitation cinema, ett annat exempel är Maid In Sweden och Language of Love(filmen Travis tar sin dejt till i Taxi Driver), Thriller är dock den enda som kvalificeras som en Shocksploitation(En kontroversiell film, med subkategorier så som Nazisplotation, Rape Revenge och kannibalfilmer mm.) Madeleine eller Frigga som hon också är känd som inspiration till karaktären Elle Driver i Kill Bill men det sägs även att hennes look inspirerade Snake Plissken från Escape From New York. Thriller är inte din dagliga klassiker utan innehåller grova pornografiska scener och andra skumheter så som våldtäckt, pedofili och lesbiska brudar och filmen var bannlyst i Sverige, Trots att den sas vara den första bannlysta filmen i Sverige på 14 år så var faktiskt Motorsågsmassakern bannlyst innan Thrillers premiär. Den allra första film att bli bannad i Sverige var Trädgårdsmästaren från 1912. Det är en sorlig historia men man glömmer bort det rätt snabbt då filmen brukar mycket våld och sex under filmens gång men med en hel näve med Girl Power!  Det finns dock något jag stör mig oerhört mycket på och det är Slow Motion scenerna. Inte alla men vissa var bara retsamma! De dyker upp när Madeleine skjuter någon viktig person till storyn men det hade varit bättre om slow motionet hade kortas ner lite!

Annars är Thriller endast en Rape Revenge film, en bra sådan men det finns inte mycket att säga, kvinna blir våldtagen på ett mycket hemskt sett, kvinna får nog och pepprar sönder alla ansvariga, slut. Men Thriller gör lite mer med det hela för att ta sig ur Rape-Revenge träsket. Skådespelet är bra, historien är intressant och trots att huvudkaraktären aldrig säger ett ord känns hon som en djup karaktär. Thriller får svaga 4/5 guldkameror, en sann svensk klassiker och en av Sveriges få Explotation filmer. En kontroversiell trip som får en att känna för huvudkaraktären och glad när de som skadat henne får på käften(med hagelbysse).

Då var den 7nde tema veckan avklarad! Skönt att få det gjort och kul att kunna rekommendera lite glömda diamanter i Sveriges hög med skit av romantiska komedier, snut filmer eller familjedraman. Här näst väntar en serie spanska zombie filmer så häng kvar, Blind Dead återvänder från de döda.

 Markus

 

 

Det är inte en av torskarna som river ut Madeleines öga, det är Tony som gör detta som straff efter att hon rivit en kund.

 

1 Möller:

Vill inte vara petig men är det inte Tony som sabbar hennes öga?

2 Anonym:

Visst fan, som straff efter hon har rivit en kund.