0

(Sökarna) 1993

 
 
 
Då det är svensk tema vecka här på filmfett kände jag direkt att några rader måste skrivas om Peter Catriers och Daniel Fridells kultklassiker (Sökarna) .


Ray ( Ray Jones IV) , Jocke (Liam Norberg) , Gurra  (Jonas Karlsson), Andy  (Musse Hasselvall)
 
Handlingen kretsar till det färgglada gänget ni ser ovan, de spenderar dagarna med att skolka, vilket innebär att röka på och kolla in i tjejernas omklädningsrum. Men vem kan inte förstå killarna när deras lärare är någon slags hybrid mellan super-fjolla och jesus-figur.

På kvällarna går de på skumma diskotek, gör inbrott i bilar och klädlager, har de tur så möter de ett gäng så kallade "skinnbollar" ( skinheads) i tunnelbanan och bjuder upp till fight.
Det är i detta skedet filmen börjar, killarna räddar två tjejer från ett gäng skinheads och det blir en fight som slutar med att en av tjejerna, Helen knuffas ner på tågrälsen precis innan ett tåg ska passera men Jocke räddar henne och den som dör blir istället en av skinnbollarna. Det blir kärlek vid första ögonblick mellan Helen och Jocke.
 
Några veckor går, Andy, den minsta och fegaste killen i gänget blir mördad av skinnbollarna, kort därefter åker Ray och Jocke in i fängelse, dock på olika anstalter. Där träffar Jocke Tony( Thorsten Flinck) som visar sig vara en hygglig kille med många planer och de beslutar sig för att "jobba" tillsammans när de kommer ut ur finkan.
Fredagsmys i cellen- Tony bjussar på kokain och någon form av alkohol i ett mjölkpaket.
 
Jocke och Tony kommer ut från finkan och hookar upp med Ray och det blir ett händelserikt och till en början framgångsfullt sammarbete men som sakta men säkert hamnar i en nedgångsspiral av droger,våld och pengar.
 
Gurra har blivit beroende av heroin och behöver hjälp med pengar, klart de gamla gänget ställer upp.
Detta genom att trycka upp en fisk i en porrproducents näsa samtidigt som Tony hotar honom med en pistol och använder orden " Jag ska plugga dig i daimkrysset". 
 
 
Filmen har en väldigt speciell atmosfär med starka färger i både miljöer och kläder, allt ser skumt ut, har för mig att jag har läst att det skulle vara någon slags vision av vårat samhälle i en nära framtid. Den är ju i dagsläget främst ihågkommen för sina one liners och over-the-top scener, vilket det finns en hel jävla del av. Men även att huvudskådisen Liam Norberg blev dömd till fängelse för att han va med i "930 miljonerskuppen" som fortfarande är det största värdetransportrånet som ägt rum i sverige, pga detta finns det rykten att (Sökarna) fianiserades av stulna pengar från just det rånet. Men det är inte Liam som är den stora skådespelartalangen här utan det priset delas av Jonas Karlssons pundartolkning samt Thorstens sköna psykopat.

 
Förutom sköna karaktärer och en dialog som främst består av könsord & svordomar får vi även en E-type och Anna book som går förbi kameran på en kändisfest, sköna låten big city life av Rob N Raz spelas oftare än vad man tror, Caroline Af Ugglas spelar uteliggare och sjunger värre än någonsin och allt avrundas med ett bortglömt försök till budskap i filmens slut. Måste också tilläggas att den är delvis riktigt snyggt filmad.

Den är nog på min top 10 lista av det filmer jag sett absolut flest gånger, mitt inspelade vhs band är så slitet av alla tillbakaspolningar och utlånanden att man knappt kan se bilden längre, som tur är släpptes filmen på dvd för ett par år sedan, jag blev givetvis jävligt glad och beställade direkt, fick då hem denna:
 
 
Märkte väldigt snabbt att det fattas en hel del godbitar så som:
Tony blir avsugen och förnedrar den "havande suggan" Lisa.
Jocke skallar ett fån som spelar flipper.
Ett gäng interner spöar våldtäktsmannen.
 
Sen fattas det säkert någon mer scen men hursomhelst kan man ju inte gå vidare i livet med just denna dvd version, och eftersom jag inte var ensam om att vara besviken av utgåvan kom det ganska snabbt en ny som ser ut så här:
 
Mycket snyggare utgåva med slipcase! och innehåller allt det goda den andra inte hade.
 
För mig är nog (Sökarna) mycket möjligt den bästa svenska film jag sett och den liknar verkligen ingen annan.
Bara en sån sak som att titlen står inom parantes? whats the deal with that?
Finns även två slags fristående uppföljare, Blodsbröder (2004) och Sökarna - Återkomsten (2006) det enda jag kan skriva om dessa är: unvik skiten för helvete.
 
(Sökarna)  får 4/5 Guldkameror för sin unika stil, omedvetna humor och sköna flow.
 
 
 /Robin Möller