0

Sex lögner & videovåld

Om ett par få ögonblick kommer du få uppleva något som du aldrig skulle kunna uppleva, detta är de första orden som sägs när du sätter i ditt videokassetband av Sex Lögner och Videovåld och inom loppet av 30 sek har du fått höra theme låtarna från Star Wars, Halloween och Terminator, there will be stämningar.

 "..........."

Mike är en kille som älskar videovåld med alltifrån Die hard till Enter the Dragon som inspirerade honom till att bryta armen av en snubbe i hans karateklass och få han avstängd. När det börjar skjutas i Die Hard blir Mike så upphetsad att han skriker tillbaka till TVn men det blir för verkligt då en av terroristerna slängs ut igenom tvn och skjuter sönder Mike chipspåse och totalkvaddar hans lägenhet, sedan dyker hans syster upp och gör en homage till Alien då en chestbuster poppar ur henne. Men det visar sig vara en dröm, då syrran fortfarande står och är förbannad som fan och klagar på att han är för inne i tv och videoband. När syrran går blir dock Mike anfallen av en Alien som han tillslut sparkar ut genom fönstret. På andra håll attackeras en rullstolsbunden man av terroristen från Die Hard, Mike hör om detta och uppsöker en doktor på mental sjukhus där han först träffar Leatherface och sedan doktorn. Det visar sig att Mike varit en tidigare patient då han inte kan säga skillnaden mellan film och verklighet. Mel Brooks utav alla människor på jorden dyker upp i ett cameo för att varna Mike om att Terroristen är ute efter honom. Mike köper en revolver av en vapen smugglare mitt på Stockholm centrum för att sedan gå och träna med den. Men från ingenstans dyker Terroristen upp igen och det blir gunfight, på svensk mark alltså inte lika cool som i Amerikanska filmer men hysterisk rolig. Efter att en Arnold Schwarzenegger poster beordrar Mike att olda hår på nötterna rustar Mike upp för att gå ut på sin egen resa bestående av våld som tagen direkt ur en 80-tals action.

 "Robocop som skurk? Ja tack!"

Sex Lögner och Videovåld är en sjujävla rulle, en odyssé av in-jokes, cameos av både riktiga personer och fiktiva karaktärer för att inte nämna all action och dumma skämt. Mycket fint våld uppstår också och det är alltid välkommet i svensk film. Det är inte lustigt att filmen aldrig släpptes officiellt då karaktärer från många kult klassiker dyker upp så som Alex Delarge från Clockwork orange, Robocop, Leatherface, Ninja Turtles och till och med Christine Lindberg utklädd som Frigga från Thriller en Grym Film poppar upp för ett cameo och varenda en av dem är fantastiskt roliga. Ljudeffekterna är som taget ur Ronny och Ragge. Handlingen är också intressant, en man besatt av tv våld måste själv slåss mot några av de mest våldsammaste karaktärer någonsin.  En film som slår på käften och inte ber om ursäkt utan fortsätter tills du förblöder av garv och får svaga 4/5 guldkameror.

 Markus