0

Eva den utstötta

Gillar man de här svenska, glada myspys snusket som var populärt under 60/70-talet samtidigt som man smörjer in ett budskap om förståelse och fördomsfullhet inför en missförstådd själ och Solveig Andersson så är Torgny Wickmans film "Eva den utstötta" nåt för er.
 
”Bom bom badi bida bom bom!” När Eva leker indier är en av få gånger jag skrattar till så de hörs. 
 
När "snälla, oskyldiga" 14 åriga(hon var runt 20 egentligen) Eva spelad av Solveig Anderson(skräcken har 1000 ögon) hamnar i trubbel i en liten småby där alla känner alla hos polisen pågrund av att hon söker kärlek och förståelse hos massvis med män genom hor-sättet eftersom hon inte får de vare sig av sin familj eller kvinnorna. De hela leder till ett rättegångs drama med förvånansvärd bra upplösning. Vilket är kul men också tråkigt då av att anta många/eller få som ser denna rulle bara se tuttarna, dem roliga meningar eftersom dem snackar så där 70-tals svenska som låter så ”speciell” och att den av dem anledningar inte har nåt att säg. Men de har den, den tar upp viktiga ämnen som att de är okej att vara bi, att vara snäll är en underskattad egenskap och att de är viktigt att bli omtyckt och förstådd på ett mer djupligt vis som en karaktär till psykolog poängterar, sen känns de som om den försöker säga nåt om att gamla tanter är dem ondaste och jävligaste satarna på denna jord men sin inåtvända moralklockan. Fast om Torgny bara använde budskapet som en maskerad för hans tuttar eller om tuttarna bara är en inramning av hans budskap vet jag inte men för mig är båda två minst lika viktiga.
 
”Växer brösten av knulla? nej då skulle jag haft jättebröst”
 
Filmen får 4 guldkameror av 5, För att de är en trevlig och enkel film som är behagliga att titta på, inte bara för alla dess glädje-porriga inslag och dess mysiga bakgrundsmelodi utan för den är fin/lärorik på sitt egna vis när den speglar sin lättare attityd gentemot samlevnad, för jag hade heller sätt en sån här film om ämnet än dom man fick se i skolan där torra läkare använde ord som penis å sånt, man blev ju ärrad för livet av dem. Skojar inte, dem var hemska.
 
 
 
Jonas Hansen