0

The Return of Pink Panther

Efter att Edward Blake och Peter Sellers klarat ut sin fejd som uppstod i Shot In The Dark och den totala katastrofen som var Inspector Clouseau återvände både 2 och Henry Mancini med sin ikoniska musik. Resultatet?

 "Compared to Clouseau, Attila the Hun was a Red Cross volunteer!"

Minns du Rosa panter diamanten? Nu har den blivit stulen av en mästertjuv från sitt museum i mellanöstern, Lugash. En vit handske hittas på platsen, dej det är inget misstag utan handsken har personligen lagts där som en ledtråd. Handsken tillhör en gammal bekant till Clouseau, The Phantom från första filmen. Clouseau har dock blivit nedgraderad till vanlig polis men då museum ägaren vill att Clouseau som hittade diamanten förra gången och detta gör Dreyfus ursinnig. På grund av Clouseau ständiga olycka skadas Dreyfus konstant och han får nog, detta uppdrag ska bli hans sista, vad som än krävs. Phantom vill dock rentvå sitt namn och medans han ger sig ut för att leta reda på den som verkligen stal diamanten ger han Clousau falska spår att följa i sin jakt på skurken.  Men om Phantom inte är den riktiga skurken, vem har då tagit hans plats?

 "I see you are familiar with the falling-down-on-the-floor ploy."

Det var under denna review jag för första gången på länge kollade på IMDB om alla dessa filmer och såg att Herbert Lom som spelar Dreyfus dog sent 2012, mycket tråkigt då han är en av de allra roligaste karaktärer i hela filmserien och när han var i bild tog han upp mer av tittarens uppmärksamhet än Clouseau. Hur som helst, Return Of the Pink Panther fortsätter där Shot In The Dark slutade med komiken och ignorerar den inofficiella skit film som kom där emellan. Även Kato och hans fightscen återvänder och karaktären Phantom denna gång spelad av Christopher Plummer, inte David Niven. Return ger oss en fin blandning mellan komisk polis film och en seriös James Bond rulle med The Phantom delen. Plummer är en bra ersättare för Niven, mer än jag kan säga om Arkin för Sellers. Varje scen Sellers och Lom är med i lovar skratt och varje scen med Plummer som Phantom är stilig och classy. Som tur är drog Return of the Pink Panther in serien i rampljuset igen efter att den legat på grunt vatten ett långt tag ytligare 6 filmer skulle göras. Return är en fin komedi som ger titaren en paus då och då för att slänga in en spion historia, på ett fint sätt. 3.5 Guldkameror av 5 är ett betyg mycket värdigt denna film.

 Markus