0

Super

Med Guardians of the Galaxy på ingång passar det nog bra att ta en James Gunn film. Gunn har tidigare skrivit film manus åt Troma, så som Tromeo och Juliet och Tromas egna tv serie. I boken ” Direct your own damn movie” skriven av Lloyd Kaufman ger Gunn tips om hur man skriver manus och även hur han runkade på Kaufmans kontorsbord…. Nu vet ni det, mannen som skrev Scooby-Doo filmerna runkade på sin chefs skrivbord en gång.

 "dum dräkt och roliga ansiktsuttryck är egentligen Bolt's enda höga kort i detta pokerspel som är komedi"

 Frank är en medelåldersman som endast har 2 saker att vara glad över, att han är gift och hjälpt en polis en gång, annars har han inte gjort mycket med sitt liv. Hans fru sticker dock och en bekant till henne, Jaques(spelad av Kevin Bacon) säger att hon inte vill träffa honom mer. Frank blir hängläpp men livet på hans restaurang går vidare och hans medarbetare, Hamilton försöker peppa upp honom med nedgraderande ord angående hans nu ex-fru. Som tur är är Frank religiös som ger honom tröst och efter en klagobön till Herren blir han tentakel våldtagen i ansiktet i sann japansk anda eller snarare Hellbound: Hellrasier 2 anda. Guds finger vidrör Franks hjärna så han hamnar i the Matrix och möter en religiös superhjälte, Holy Avenger från reklamsnuttar och serietidningar han sett som säger åt honom att han är mycket speciell och ger honom en symbol. För inspiration går Frank till seriebutiken och köper Holy Avengers serietidningar. Kassörskan, Libby, ger honom idé att själv bli superhjälte precis som Holy Avenger. Med bögig kostym och en näve som hungrar efter rättvisa skaffar han sig en knasig catchphrase ” SHUT UP CRIME!”, the Crimson Bolt rajses sig. Med sin nya identitet börjar han sakta men säkert att besegra brottslingar och han blir mer och mer känd i kommunen och snart skaffar sig till och med en medhjälpare, Libby och de ska rädda Franks ex från Jaques och hans knarkliga.

 " Ellen Page i tighta kläder och minikjol?.......um....um....vart var jag?"

Detta är ännu en såndär tappning av en vanlig kille som med hjälp av serietidningar blir en superhjälte i en värld där superhjältar endast existerar på sidor. Utav ren slump kom det ut ännu en film med exakt samma koncept men som var mycket mer succéfull, Kick-Ass. Är Super bättre än Kick-Ass? Nej, Kick-ass var underhållande längre, den uppdaterade ett gammalt koncept som inte var så välkänt, men en nobody som jobbar sig till superhjälte status så som 90-talets Condorman. Jämnfört mot Kick-Ass är Super endast en i mängden och blev utdraget. Kick-Ass 2 har samma problem men den slår Super mycket lätt. Humorn är inte kul, den bara kommer och går, det finns inte många minnesvärda stunder men för stunden är den underhållande. Jag gillar Gunns filmer så som Tromeo & Juliet och Dawn of the Dead. Scooby-doo filmerna är mest en gråzon men har stora förhoppningar på Guardians Of The Galaxy . Det enda riktigt roliga är den fejkade kristna tv program som Frank ser, vilket innehåller James Gunn han själv som en djävul som försöker få seriens huvudkaraktärer att synda men blir alltid besegrad av Holy Avenger. Super får 2/5 Guldkameror.

 Markus