0

Link

 

Jag kungen e'över alla här
under trädens gröna höjd.
Jag har nått opp till högsta topp,
men ännu är jag ej nöjd.
Jag vill ju va' en man en männska
och kunna allt du kan.
Jag vill ej längre apa mig.
Jag vill bara va' en man.
Åh, oubidou, jag vill ju va' som du-u.
Jag vill se ut som du, gå som du, du-u.
Det vill jag nu-u, ett djur som ja-a-ag
det lär sig nog att bli en människa.

Så här sammarfattar man nog bäst Link som dock inte är en Zelda film. Det handlar om en orangutang…..som filmens karaktärer tror är en Schimpans och de har färgat stackars Link orangea päls svart.

I huvudrollerna ser vi Terence Stamp, General Zod från Superman 2 och Marty McFlys flickvän/fru från Back To The Future filmerna. General Zod, en zoologist har en orangutang som butler, hans namn är Link. Men tyvärr börjar Link bli till åren, han är tydligen 45 och orangutanger brukar oftast inte bli mer än så i fångenskap (rekordet är 58). Terence Stamp tycker att Link har gjort sitt och förtjärnar en lång pension.. djur brukar ju inte ta pension så istället för bidrag kommer Link få en döende spruta. Jane Chase får tillfället att bo med Dr. Steven Philips(Stamp) hennes lärare på collage som oftast tar med sin Schimpans Imp till föreläsningarna. Jane blir inneboende med Philips och hans apor där Link för henne till sitt rum. Det finns 2 schimpanser, Imp och Voodoo, tydligen är Voodoo mycket aggressiv mot nykomlingar. Link och de andra aporna har en dålig hobby att döda allt från duvor till katter(första vinken till att allt inte står rätt till). vi får 30 mycket underhållande minuter bestående utav aphumor med allt ifrån ett ap-vs-man intelligens spel och till rökande apor i kostymer. Men Link börjar göra misstag så som släppa lös en aggressiv schimpans och sedan försöka laga telefonen till middag. Vårat första scare moment är lite shockerande då en död schimpans(som ska ha sålts) faller död ut ur en garderob och Philips är helt borta och finns inte att nås någonstans. Jane blir mer och mer en fånge i huset och när Link tillslut straffas(något som Philips sa att de inte får göras) riktas all Links inre ilska mot Jane. Janes vänner dyker upp när Jane inte svarar på telefon, men Link är redo att visa herrskapet ut på ett våldsamt sätt.

 " We don´t take kindley to your kind around here boy"
Det finns lite vibbar utav Project Nim som utspelade sig under 70-talet. I Nim har vi en schimpans, kallad Nim, togs som nyfödd och uppfostrad som en människa och använda teckenspråk för att kommunalisera. Men då det visade sig att Nim bara kunde be om saker och inte föra ett samtal så lades projektet ner och Nim sattes in på ett zoo fast han aldrig spenderat tid med andra av sin sort. En hård dokumentär att se på som verkligen är djup och tårfylld speciellt då Nims forskare bryter ner i gråt och berättar hur fel de har gjort mot apan*. Detta är lite utav vad som sker här med. Link är tränad för att vara en butler och när han inte längre är användbar återstår det bara att göra sig av med en levande invid som om han vore ett gammalt mjölkpaket. Men i Link tar apan överhanden och kämpar tillbaks! Link och Imp är bland de mest vältränade apor jag har sett i en film(jag kan inte berömma djurtränarna nog). Det är roligt att se en apa gå upp för trapporna med ett gäng väskor och sedan be om drycks. Stamp är mycket MYCKET underhållande, levererar humoriska lines som då en av aporna får rycket och flickan förklarar att apan vill ha vatten ” no he just wants to look up your skirt, hope you brought jeans”.
"There are a couple of rules, 1. Never treat them like equals"

Tillskillnad från många andra skräckisar är karaktärerna mycket intressanta, stämmer mycket bra till Stamp som säger många roliga saker. Och det finns nog inget så roligt som att se en apa röka cigarr och gå i kostym för att sedan ge en liten seger dans när han lyckas tända sin egen cigarr. Första halvan är mycket rolig medans andra halvan är en obehaglig gåta, dödade Link doktor Philips? Hur har han lyckas dölja bevisen? Med mycket underhållande dialog och scener första halvtimmen, en mycket obehaglig set-up för en skräckfilm under den andra och till slut all out kaos som klimax med mycket man-on-ape violence gör Link till en absolut underhållningsfest som är bättre än den verkar. Filmen innehåller rätt många jumpscares men som tur är det aldrig någon katt utan aporna och deras mentala stabilitet vet man inte om så när de väl poppar upp finns chansen att de åstadkommer skada(katterna i dessa scenarion springer bara iväg). Link får en 3 av 5 guldkameror och en stark rekommendation för underhållande syften fast det finns tråkiga/sega/dåliga stunder i den från tillfälle till tillfälle.

Markus
 
*Apor tar illa upp när de blir orättvist behandlade kolla bara denna video