0

The Abominable Snowman

Så här nu när årets första riktiga snö har fallit varför tar vi inte en film som är full av det? Det är bättre än att titta ut och se sin uppfart full av snö och veta att man måste kasta ut lillebrorsan för att skotta medans man själv dricker varm o’boy….livet är fan inte lätt asså

 "They are in danger, all of them, from their own actions."

Dr. John Rollason, hans fru, Helen och assistent, Peter Fox är i Himalaya för att studera sällsynta blommor medans de väntar på ännu en forskare från USA. De väntar i ett tempel tillsammans med tibetanska munkar, vars ledare varnar för varelser som vandrar runt i bergen.  Forskaren från USA heter Tom Friend och han och hans expedition är på uppdrag för att hitta dessa mystiska varleser som får templets munkar att skaka av skräck, de ska jaga Yetis. Helen får reda på att hennes man inte ska ut å leta växter utan jaga snömän och rånekar inblandiíng. Tom och hans män kommer till templet sent på kvällen och visar John bevis material till att snömän finns såsom en tand. Dagen efteråt börjar expeditionen, Friend och Tollason ger sig av med sin grupp fast Helen bönar och ber John att stanna hos henne. Under resan blir John paranoid då 3 män förföljer dem, vilket han gör rätt i då de 3 ,männen börjar skjuta mot dem och sedan försvinner de.

 "The size of 'em! You wouldn't grasp the speed that they could move!"

Precis som i många andra sci-fi och skräckfilmer finns det scener då folk sitter och ger hypoteser om vad varelserna är för något och hur de funkar, denna är faktiskt intressant jämnfört med så många då de går in på evolution och jämför dem med vanliga apor och människor, en felande länk mellan dem. Friend berättar om att en av männen i gruppen är en mäster fångare och gruppens mening med att hitta en Yeti är att fånga in en och tjäna storkovan på den, något John Rollason är strikt emot. När gruppen är ute går en av männen rakt i en björnfälla som var menad till Yetis. Friend och Rollason bråkar allt mer och bättre blir det inte när en Yeti hittas och skjuts till döds. Nu är gruppen i fara då en hel hög av Yetis är påväg emot dem.

 Yetis med vapen! där har vi en filmidé Copyright Markus © 2014

Många kommer (likaså jag) att se filmen och hoppas på en billigt gjord monsterfilm, detta är inte fallet. Denna film är viktig för Hammer då det är första filmen Peter Cushing var med i och det blev många fler som slutade med att Cushing blev en av hammers största stjärnor tillsammans med Christopher Lee. Trots att filmen börjar mycket segt är skådespeleriet bra, Friend byggs nästan direkt upp till en Clayton-liknande karaktär från Tarzan medans Cushing är lika lugn som han alltid är(förutom i Madhouse). Filmsetten är mycket fina och att den är svartvitt ger filmen en Quatermass känsla, kusligare än vad det egentligen är, en sån där känsla endast Hammer kan åstadkomma precis som den gotiska känslan deras Dracula filmer skapar. Filmen är som sagt rätt seg och det är mycket prat och gående under 1.5 timmes tid men det blir aldrig tråkigt då karaktärerna gör det mer intressant än det egentligen är. Fast man aldrig får se en Yetis ansikte (endast ögonen) och deras siluett är medelandet och tvisten tillräckligt nog för att lämna publiken underhållna, vissa kanske hatar det men jag fann det roande nog att de inte var hjärndöda monster utan mer civilicerade än människorna i filmen. The Abominable Snowman får 3.5 av 5 Guldkameror.

 Markus