0

Sherlock Holmes Smarter Brother

När onda krafter i staden har stulit viktiga dokument från kungafamiljen…….är Sherlock Holmes för upptagen. Men detta är viktigare än det andra så han skickar Orville, en man med fotografisk hörsel för att Holmes yngre bror, Siegerson och låter han lösa det andra fallet. Sherlock och Siegerson är inte varandra allt för nära då Siegerson tycker Holmes mest bara haft tur. Det visar sig att Sherlock endast skickade detta uppdrag på sin bror då det involverar en viss Jenny Hill som blir utpressad av en viss Eduardo Gambetti, en operasångare.  Dagen därpå följer Siegerson och Orville med Jenny på ett av hennes framträdanden. Under detta framträdande ser Siegerson en lönnmördare som ska döda Jenny med en rispåse. I stundens hetta tillkallar han hennes uppmärksamhet och räddar livet på henne. Men på vägen hem slår mördarna till igen och efter en underhållande jakt kommer de undan.

 "You're too shit smart for your own good, boy."

Det visar sig att det är Professor Moriarty som är ute efter Jenny då han sammarbetar med Eduardo Gambetti och de ska sälja de kungliga papperna till fientliga makter som Ryssland. Holmes den ungre får ett telegram att han ska komma till Red Lion teatern kl 10 där Jenny väntar på honom och hon erkänner sin kärlek för Siegerson men drama uppstår då det visar sig att hon är trolovad och adoptivmor till 2 barn. Jenny förklarar hur det verkligen ligger till (detta innehåller spoilers så jag lär inte beskriva det) vilket leder Orville och Holmes att bryta sig in hos Gambetti. Utan att veta att Moriarty är i närheten.

 "Fat little fart, fancies himself as an opera singer."

De flesta skådisar gör underhållande insatser, Gene Wilder som Siegerson och Marty Feldman som Orville gör några av sina bästa insatser i en film enligt mig, fast det allra bästa gör de båda i Young Frankenstein, Tyvärr gör Dom DeLuise inget bra i denna, vilket är jävligt synd då han oftast gör dåliga filmer sevärda såsom Silence of the Hams (Nej det är inget stavfel) och Cannoball Run, men i Sherlock Holmes Smarter Brother använder han en dålig accent och rör sig lustigt.. Moriarty är rolig och hans spontanta YAH YAH skrik som avbryter andras meningar får en del skratt. Som komedi är den rätt medioker med skämt som både träffar fullträff och andra som missar värre än Robin när han använder toaletten hemma hos Joel. Jag har inte läst någon av Arthur Conans Sherlock Holmes böcker så alla små vinkar till de historierna kan jag inte beskriva men många reviews har hyllat injoken och homagerna till händelser i böckerna. En grej jag skulle överlevt utan är ett par sång nummer, det är inte riktigt musiken från lejonkungen… The adventures of Sherlock Holmes är en underhållande film, men långt från ett komiskt mästerverk. Som parodi är den mycket bra trots att det finns lika många missar som träffar den får 3/5 guldkameror.

 Markus