0

Amin The Rise and Fall

Jag kan lika mycket om Ugandas historia som Robin kan om att vara rolig men Idi Amin kan jag lite om. En makt hungrig diktator som även sades vara kannibal och som nästan har ungefär 10% så mycket offer som Tutsi och Hutu krisen i Rwanda krävde på sitt samvete. Idi Amin dog 2003 men 1981 kom en exploitation film om hans herravälde och hur sann denna är kan jag tyvärr inte säga men det är en bra propaganda film.

"Next time you address me, you will call me Al Hajji Idi Amin Dada, Field Marshal, MC, DSO, CBE - the Conqueror of the British Empire!"

Innan filmen börjar får vi en liten genomgång om vem fan Idi Amin är till en Kakwa pappa och en kvinna många trodde var en häxa som lärde sin son svart magi. Som 17 åring gick han med i armen och gick snabbt upp i rank och fick många följare. I en kupp tar Armin över landet och folket vrålar av glädje tills han börjar skicka militären på folk. När en av Idis fruar blir sjuk skickas en doktor till hans palats där den goda doktorn hittar 2 avhuggna huvuden i Idis kylskåp, detta är våran första ledtråd att Amin inte är helt rätt i huvudet. Och när militären pekar ut förrädare till Ugandas nation behandlas dem till en speciell ”VIP-behandling”. Amins vänner blir färre och färre likaså Amins fruar. Ugandas militärer kidnappar en författare, Denis Hills, han spelas av sig själv, som skriver en bok som kommer kallas The White Pumpkin som berättar om Amins brott och Ugandas nerfall men tillfångatas och hålls som en krigsbrottsling. Runt om i landet mördas civila och rebeller slåss emot armeérna medans Amin lever gott. Men då Amin börjar mucka för mycket med andra afrikanska länder, en grupp rebeller ställer till det och konstanta klagomål från utländska makter börjar Amin få press på sig men vad han väljer att göra är att starta ett krig mot Tanzania, ett krig han inte kan vinna.

 ”I lost my temper, I killed the Archbishop, what do we do?”

Jag har inte sett Last King Of Scotland men kan nog endå säga att Forest Whitaker version av Idi var mycket bättre för i denna framställs han komiskt ond som Hitler i en Snurre Sprätt film från 30 talet. Filmen ska vara mycket verklighetstrogen med vissa datum och händelser men visar det populära ryktet om att Amin var kannibal och framställer det som sanning. Trots att Idi Amin var ett diktatoriskt monster så hjäpler det biljett försäljningen om man förvränger sanningen. Joseph Olita som spelar Idi ser ut som sin realistiska counterpart och agerar som en stor barnunge vars pappa tjärnar mer än de andra barnens pappor men tyvärr är mycket av filmen dubbad då Kenyanerna(Folk from Kenya) inte kunde bra engelska och för att dåliga mikrofoner användes under filmingen. Hela skiten filmades i Kenya mindre än ett år efter att Amins regim förfallit pga Tanzania kriget som följdes av ett inbördes krig i Uganda. Denna review blev mer en historielektion….  Aja vill du se en bättre bild av hur galen Amin egentligen var är nog Last King of Scotland ett bättre val men för en underhållande historie stund med mycket galna händelser och billigt skådespeleri se Amin, The Rise and Fall, en helt okay film som funkar som både propaganda film och en filmatisering av en av de värsta diktaturerna någonsin. 3.5 av 5 guldkameror.

 Markus