0

Wilt

Gorge Orwell är min absoluta favotit författare, Animal Farm är ett mästerverk jag anser att alla borde läsa innan de dör. Tom Sharpe är en nära 2a dock, hans komiska startirer så som Wilt serien har både skämt, knasiga historier och roliga, utvecklade och minnesvärda karaktärer. Den senaste boken jag läste av Sharpe var Best Sellern vilket jag stal från ett hotell i Cape Verde som också var fantastisk.

 
"Bestsellern är en av de roligaste, underhållande böcker jag läst"

Det har dock inte gjorts så mycket film av Sharpes böcker, endast 1 jag kan komma på, Wilt med Griff Rhys Jones och den avlidne komiker legenden Mel Smith(Ressigören bakom Mr.Bean, Den Totala Katastrof Filmen). Rhys och Smith har jobbat många gånger innan så som Not The 9 o´Clock news(en mycket rolig serie). Men hur är Wilt?

 Mel Smith 1952-2013

Henry Wilt är en medelåldersman som hatar sin fru och jobbet som lärare leder ingenvart. Hans fru Eva är för dominant och allmänt bitchig. Wilt drömmer om att mörda sin fru men det är mer fantasier och han skulle dock aldrig gå igenom med det. En dag när Wilt är ute och rastar hunden ser han Inspektor Flint som håller på att arristera en skurk men då Wilt omedvetet hjälper skurken att fly. Tre veckor senare tros en kvinna ha trillat ner i ett hål vid en byggnadssite, och Flint kallas till platsen, Wilters jobb ligger precis vid brottsplatsen och han kallas som vittne då papper med hans handskrift hittas nära brottsplatsen. Flint och Wilt möts igen för första gången efter olyckan, Wilt misstänks för att ha mördat sin fru. Med blod på en näsduk som bevis måste Wilt berätta hur han fick en smäll av en student, Han ringer hem för att bevisa att sin fru är hemma, men når bara telefon svararen, det är en mycket rolig scen och tvisten i scenen är för bra för att avslöja.  Wilt berättar för Flint vad som verkligen hände, en mycket lustig historia att efter en fest, en fest Wilt inte ville gå till men blev meddragen till utav sin fru.

 "I bet if we dug up these graves, we'd find a dead body in every one!"
"Well so would I!"

Han hittar en blowup doll som den sexgalne ägaren ger honom gratis, eller binder fast vid honom efter att Wilt råkas slås medvetslös. Eva hittar Wilt i en lustig situation då Wilt försöker ta sig loss från dockans grepp. Efter att ha grälat med sin fru åker Wilt hem men någon har placerat dockan i bilen och skrämmer honom så mycket att han krockar med bilen. I vrede tar han dockan och kastar den i ett stort hål och ett par vittnen ser detta.

 "If anyone's gonna murder my wife, it'll be me!"

WIlt som kom ut 1990 är en mycket udda story men en fantastiskt lustig sådan. Skådespeleriet är mycket bra och den brittiska dialekten är lika charmig som alltid. Griff Rhys Jones är lika rolig som han var i Not the 9 o’Clock news och Mel Smith briljerar i rollen som hans rival/fiende. Tyvärr är inte brittisk komedi lika bra längre så att se en äldre hysteriskt rolig, ett välskrivet manus baserat på en välskriven bok. Flints metoder som att låstas att ha Wilts fru men visar upp en annan uppblåsbar docka eller hans ordlekar för att lura Wilt är nog de små stunderna i filmen jag gillar allra bäst. Ju längre filmen pågår desto fler tvistar och nya galenskaper dyker upp i denna knasiga historia och när alla korten läggs på bordet känner man sig nöjd. Wilt får 4/5 guldkameror, en av de roligaste mysterie filmerna jag kan komma på såhär på rak arm.

 

Markus