0

Shock Waves

Efter många år såg jag äntligen Dead Snow, en kul film om zombie nazister. Zombie Nazister verkade vara en ny grej när Dead Snow kom ut, men det är en mycket gammal film genre med filmer så som Zombie Lake, Oasis of the Zombies och många fler. Shock Waves sades länge vara den bästa Zombie Nazi filmen tills då Dead Snow ryckte till sig den titeln som en stor köttbit. Och medans du läser detta inlägg så ska jag fundera varför det alltid slutar med att jag snackar om nazister när jag skriver på Filmfett…

 " Vad fan gör jag med mitt liv..."

När ett par tyska soldater dog i strid tog deras kroppar in för att experimenteras på. Legender inom militären började tala om super soldater som slogs utan vapen och med endast deras händer anföll de i krig. Vad som hände dessa soldater efter kriget vet ingen. Många år senare hittar en fiskare och hans son en ensam kvinna på en liten båt. Kvinnan är skräckslagen och hennes tankar berättar för oss hur hon och andra turister på en rundtur runt ön bevittnade hur solen blev gul och att båten gick sönder. Kapten John Carradine döljer vad som är fel för turisterna. Dag blir till natt och natt blir till dag och tillslut pallar passagerarna inte mer och går ombord på en ö som inte är lika öde som den först verkar. Kaptenen går i land och skrämmer folket med att det skepp som nästan körde över dem natten innan var ett spökskepp så några av passagerarna åker in för att undersöka själva. Vad de hittar är kaptenens kropp efter att han drunknat. Men men sånt är livet, dags att undersöka ön de alla är fast på.

 " deep...deep trouble"

Ett stort hus poppar upp från ingenstans mitt i djungeln och där bor en gammal Nazi officer spakad av den alltid lika fantastiska Peter Cushing. Cushing är kuslig i hans intro scen, endast hans röst hörs och han står i skuggorna så det enda man ser är en siluett. Det visar sig att Cushing känner till båten som nästan krockade med turistbåten natten innan. Just när det började likna LOST så dyker det upp massa män ur vattnet klädda i nazi uniformer. Dessa är den sista truppen utav Hitlers krigs armada men männen dog innan kriget tog slut, detta är Hitlers hemliga vapen, Nazi Zombies och de är ute efter turisterna under ledning av Cushings karaktär.

 "We're the blind dead all the sudden...."

Oj Filmen är en påse gott och blandat, med mycket sega upptäcksvandringar, karaktärer som man sett sååå många gånger förut. Det finns god atmosfär när det kallas för men dialogen är rutten. Endast Cushing ser ut som att vara med i spelet medans de andra endast vill att det ska vara över. Carradine är inte allt för bra i denne, han har gjort mycket bättre. Till skillnad från många andra zombierullar för ens tid är Shock Wave inte brutalt blodig utan är mer seg och slö. Scenen då nazi zombisarna först tar sig ur vattnet är inte bara den mest kända scenen ur filmen med också en mycket kuslig bild. Jag ogillar dock att hela filmen är i Flashback då jag nu vet vilka som överlever och vilka som dör, varför gör man så? USH fy fan säger jag, filmen spoilrar sig själv. Shock Waves är en typisk skräckis med ton av klichér och tråkig diallog. Peter Cushing gör filmen lite mer sevärd och är allmänt kuslig. Zombi scenerna är pirriga och atmosfären är oftast bra. Men som sagt många andra filmer gör detta mycket bättre. Shock Waves får 2/5 guldkameror.

Markus