0

Brasilizan Planet Of The Apes

Jag är ett stort fan av Apornas Planet filmerna och dess tv serier men det är jag inte ensam om, The Blind Dead gick så långt och gjorde en zombie film till zombie-apor film då Planet Of The Apes filmerna kom till biograferna igen, i Japan gjordes Saru no Gundan( Army Of the Apes), en TV serie som släpptes som film i USA och blev känd som Time Of The Apes efter MST3K hade med den i ett avsnitt….sen finns ju också O Trapalhão no Planalto dos Macacos med den Brasilianska komedi truppen The Tramps. The Tramps är något brazilianer växer upp med och utlänningar skulle nog inte tycka om dem så mycket som Brazilianare. The Tramps har dock vandrat in i många andra filmer så som då de mötte Trollkarlen från Oz och var med i Star Wars. Det ryktas om att George Lucas såg Os Trapalhões na Guerra dos Planetas vilket inspirerade honom till att skapa Jar Jar Binks. I Macacos dock åker The Tramps inte till Apornas Planet, utan mer Apornas Platå då det hela utspelar sig på ett berg. Filmen är på portugisiska och det finns ingen text så detta blir en udda review.

 "Get your stinkin mãos of me you ape sujo!"

Enligt synopsisen som jag lyckades hitta är det Conde och Alex som är ute och åker då de hamnar mitt i en juvel jakt och misstänkts av polisen att vara skurkar. Efter att ha attackerats av en haj i en scen som härmar Jaws hoppar männen och en av poliserna i en luftballong och tar med sig ballongföraren på en tur men landar på en platt yta där vi ser att apor är den dominanta rasen. De möter en Brasiliansk version av Nova vid namn Ula… men Aporna tar dem alla in för att förvandla dem till apor. Alex är den första som förvandlas till en dirty Ape men Conde hittar ett piller som botar honom… Elektronik räddar dock dagen då männen lovar att visa aporna hur de elektriska sakerna de fick med sig från…..um…sin stad? I byte mot att de ska släppas fria. De planerar att fly och för att distrahera aporna fixar de ett party och medans alla är upptagna med att dansa planterar de en bomb under brasiliansk general Urus kunga stol och get sig iväg. De upptäcker snart att de glömt Ula och blir åter igen arresterade. Apdrottningen är dock sugen på en av dem, Rodrigo och har speciella planer för honom.

 " Where's the Carnival? you know...Brazilian stuff..."

Brasilianska apornas planet är en udda film och som sagt, är du inte uppväxt med The Tramps kommer du troligen inte tycka om dem. Nag tycker inte om dem. Det hela öppnar med ett dans montage där vi ser både apor och människor dansa i 70-tals kläder, hade inte Apornas Planet varit bättre om de dansade runt i solglasögon och lyssnade på surf musik? Jag hajade inte ett ord under hela filmen men efter att ha läst en synopsis förstod jag ialla fall vad den ville förmedla…. Det är den första The Tramps film jag ser och kanske den sista, såvida inte Brasilianska Star Wars poppar upp med text. The Tramps kan endast beskrivas som en dålig imitation av klassiska stumfilmer, Deras karaktärism är som Chaplin och 3 Stooges tillsammans, deras stunt påminner om Buster Keaton och deras rörelser som överdrivna Helan och Halvan. Ap maskerna är dock snygga för att vara så billigt gjorda och ser mer ut som en hommage till Apornas planet än sin japanska kusin. Historien är korkad, en ap prinsessa vill göra en av männen till en apa så hon kan gifta sig med honom och utförs lika illa som det låter. Musiken har en viss funk till sig när det kommer till vissa låtar. Men är du som jag och inte kan vänta på nya Dawn Of The Planet Of The Apes fyller Brasilianska Apornas planet tomrummet du känner lite men inte tillräckligt mycket. Är du intresserad av utländska rip-offs så som turkiska Star Wars och Italienska Jaws är brasilianska Apornas planet för dig, men googla upp en synopsis först för subtitles lär du inte hitta den med. Brazilian Planet of the Apes får 2/5 guldkameror. Lite närmare Dawn Of the Planet Of The Apes tar vi en titt på Time Of The Apes och möter så intressanta karaktärer så som General Gaybar.

 
 Markus