0

The Adventures of Baron Munchausen

En teater baserad på Baron Münchhausen sätts upp på en teater under ett krig där Turkiet håller på att storma stadens portar. Men mitt under föreställningen rusar en gammal man in och hojtar att han görs till åtlöje och framstår som vimsig och att han är den riktiga Baron Münchhausen. Han börjar känna igen som skådisarna som om de vore gamla vänner men ingen av skådisarna känner igen den gammle mannen, endast en liten flicka vet att sanningen är så att framför dem står mannen som startade kriget som nu pågår, han är verkligen Baron Münchhausen. Publiken i teatern börjar bli rastlös så Baronen tar scenen och berättar om hans äventyr tillsammans med skådisarna. Publiken får se vad Münchhausen och hans gäng av människor med superkrafter kan göra, en av medlemmarna spelad av Eric Idle kan springa snabbare än Sonic, en annan kan blåsa ut en storm. Kriget startade tydligen när Münchhausen stal den Turkiske sultanens skatt.Men det verkar som om Sultanen håller på att vinna slaget då hans kanoner lyckas totalförstöra teatern och Baronen står öga mot öga med Liemannen…men som tur finns där en flicka med mer stacke än många actionhjältar som med hjälp av en ljusstake spränger Liemannen och allt hon ber om i gengäld är att Baronen fortsätter sin historia.

 "I'm back! I got lips again and I'm gonna use 'em, baby!"

Efter mycket monoment av krig så får baronen en idé om att bygga en zeppelinare av trosor och tro det eller ej, trosballongen flyger men den har en ovälkommen passagerare, flickan som besegrade liemannen. Så nu börjar det verkliga äventyret med våra 2 hjältar, en gammal gubbe med ett episkt förflutet och en flicka som är idelöra att få höra om alla de äventyren. Men det viktigaste är att få förstärkning till staden som snart kommer ligga i Turkarnas händer såvida inte Baronen skyndar sig. Resan kommer ta dem till nya ställen så som månen, insidan av en vulkan och insidan av ett monster i jakten på Baronens besättning.

 "He won't get far on hot air and fantasy."

Medans Brazil hade cinematogrofi värt din vikt i smaragder har Baron Münchhausen ett annat element till sin föredel, kostymer. Visst vi har sett många victorianska kostym filmer men på något sett sticker dessa ut från andra filmer.Filmen vann en Oscar för kostymerna och det var välförtjärnat. Jag kan inte ett piss om kläder men jag kan ialla fall se att dessa kostymer är mycket snuggt designade. Filmen påminner mycket om Time Bandits, en ljus film där huvudkaraktären stöter på många knasiga figurer och ger sig ut på äventyr. The adventures of Baron Münchhausen är liksom många andra av Terry Gilliams ett spektakel för ögonen och får liksom Time Bandits 4/5 guldkameror, en svag 4a dock. Då Time Bandits var mer historisk rätt med inslag av fantasy så är Baron Münchhausen en fantasy med historiska inslag och ett kul avslut på denna trilogi. Men inte lika minnesvärd eller bra som Brazil,  men är liksom andra Terry Gilliam filmer ett spektakel för ögonen och är mycket välskrivet.

Det var sista filmen i Terry Gilliams  Trilogy of Imagination, en mycket sevärd trilogi bestående av filmer som håller sig än idag. Brazil är helt klart den överlägsna filmen i serien och de andra 2 lider tyvärr av att Brazil var så bra, speciellt om man sett Brazil först. Men på egen hand är både Time bandits och Baron Munchausen enastående fantasy/sci-fi rullar

 Markus