0

Machete

 

Machete är inte bara en jävligt bra film, utan också den förste film där Danny Trejo spelar huvudrollen efter decennium av biroller och cameos, detta är huvudrollen han förtjärnar! Och dessutom den bästa filmen Steven Segal är med i där han inte spelar polis som räddar dagen med ” Stand-Still-fu” utan spelar skurken! Detta är ett recept på en bra rulle som sänd från högre makter.

 "Machete don't text."

Baserad på en av de 5 Fake trailersarns som spelades under Planet Terror och Death Proof om en Mexikan som blir ditsatt för ett attentat han skulle genomföra innan han själv hann utföra det som visar sig vara en större konsperation för att få ut alla illegala invandrare från Amerika och är likså Planet Terror och Death Proof producerad av Troublemaker Studios. Men nu till storyn; Machete är så nära superpolis man kommer, känd i hela Mexico för att göra köttfärs av alla som går emot honom men Torrez, en av de värsta terroristerna i trakten är efter honom. Torrez är van att få hur han vill och mutar snutar, men machete är inte till salu så han måste tyvärr dö. Machete verkar ha dött i en husbrand tillsammans med sin fru men rymmer till USA där landets mexikaner har problem. Staten gör sig i ordning för att rösta och kandidaten som leder har bara ett mål i sikte, få ut alla illegala invandrare genom att peppra sönder dem så fort de stiger över gränsen. Machete får kontakt med Michael Booth, en rik affärsman med en plan att döda kandidaten John Mclaughlin och det är Machete som får chansen att slå ett slag för sitt folk. Men under mordförsöket blir machete själv skjuten av en mystisk figur som senare skjuter McLaughlin i benet. Machete får skulden och McLaighlin blir en folkets hjälte. Med hjälp av en snut spelad av Jessica Alba, sin brorsa som är präst och spelas av Cheech Marin och Daryl Sabaras Julio och hans gäng av mexikaner ska invandrarna gå in i ett storslaget krig mellan dem och McLaughlins trupper. Booth verkar dra i snörena till det hela men den riktiga marionettmästaren visar sig vara en gammal bekant och han har en mycket invecklad plan för att tjärna pengar och skapa kaos.

Jeff Fahey, känd som piloten från Lost återvänder här från hans tidigare roll i Planet Terror

Precis som Planet Terror är Machete full av gore och filmscratches. Det är också mycket naket precis som en explotation. Machete har en medioker plotline, en som man sett många gånger tidigare, saken är den att sättet det är genomfört är lika bra som i Planet Terror. Machete är en gorefest med bra skådespel och är ett starkt bevis på att Robert Rodriguez inte ska underskattas som ressigör fast hans barnfilmer oftast är dåliga. The Cinema Snob sa en gång att ” Rodriguez kids movies are as bad as his adult movies are good”. Och hans vuxen filmer är oftast homages till gamal hederlig Explotation.. Men detta är Rodriguez första försök till att göra en riktig mexploitation film. Hans Desperado trilogi är mer i samma anda som The Killer och Hard boiled.Machete får 4/5 guldkameror, i samma klass som Planet Terror och lika underhållande efter 12te gången. Gissa om jag ser fram emot uppföljaren Machete Kills som kommer ut senare i år.

 Markus