0

The Invisible Man's Revenge

I'm the invisible man I'm the invisible man, Incredible how you can see right through me

Så nu när vi äntligen dragit Queen referensen kan vi fortsätta med Invisible man filmerna. Tyvärr var Returns ett romantiskt drama med element av sci-fi, The invisible woman var en komedi och Invisible Agent var en propaganda film men den fjärde, Invisible mans revenge försöker återvända till skräck elementen som gjorde originalet till den klassiker den idag är, men det är nu 1944 och Universal filmer var inte längre de skräck klassiker de var förra decenniet, Visst vi hade Wolfman men tyvärr gillar jag den inte lika mycket som Universals övriga, helt klart Universals svagaste klassiker enligt mig fast endå bättre än remaken som kom ut 2010. Men nu börjar vi med The Invisible Man's Revenge

Som i Returns så är det en fånge på flykt som får kontakt med en doktor med Jack Griffins osynlighets medel, same old shit. Denna brottsling vid namn vid namn Robert Griffin har suttit på psykavdelningen och mördat folk för att få chansen att rymma så nu har vi äntligen den osynlige mannen som skurk, inte hjälte.  Hans första punkt på att göra listan; ta hämnd på människorna som lämnade honom i djungeln efter en olycka. På en expedition tillsammans med makarna Herrick råkade Griffin ut för en olycka, och då paret trodde han dött fortsatte de utan honom, stort misstag. Men djungeln gjorde han tydligen galen, fast även galningar behöver pengar och Herrick blev rika på Roberts fynd och nu kräver Robert ALLT! Men paret märker att Robert är farlig så det finns bara en sak att göra, slänga ut han ur deras hus! Så oförskämt. Men Robert klarar sig inte ensam länge utan drunknar nästan.

Bandaget ser ut som en jäkla påse....

Men med hjälp av en lokal man överlever Robert och söker upp en doktor spelad av John Carradine som har massa osynliga djur. Dr.Drury  som han heter har ett medel som kan vara exakt det Robert söker för att få hämnd på Herricks och få chansen att få gifta sig med deras dotter.

 En tabbe som inte borde existera.

 Tyvärr är filmen inte lika läskigt så skräck kan man inte kalla den, men en bra thriller om en familj som har en objuden osynlig gäst i sitt hus. Scenen då paret Herrick märker att allt inte står rätt till med deras gamle vän är lite nervpirrande, men annars består dialogerna av forsknings mumbo jumbo eller advokat snack. Atmosfären börjar kännas som den i original Invisible man men når inte riktigt de kriterierna.  Hur den nya doktorn fått tag i samma medel som Jack Griffin skapade i första filmen är absolut inte påpekat i filmen, han bara har det, hokus pokus. Första halvan av filmen är verkligen trög med effekter men när vi väl får en så får vi en mycket illa, dubbel exponeringen funkar inte alls i denna filmen och ser mycket skit ut speciellt när man tänker på vad de andra Universal filmer har åstadkommit flera år innan. Det finns t.ex en scen där Roberts ben går igenom både säng och kuddar vilket får allt att framstå så mycket mer b-aktigt. Vi får även MYCKET dålig dubbel exponering(när man lägger ett nytt lager på film eller blandar lager för att få illusionen av t.ex ett spöke i gamla filmer). Effekterna är nog de sämsta i hela serien. Tyvärr är det som gjorde den första Invisible man sådan klassiker, Effekterna, den hotfulla atmosfären och en skurk värdig en Oscar. Filmen får 2/5 guldkameror mest pga att vissa scener fungerar som de ska, fast de flesta framstår bara som ännu en cheesy sci-fi b-rulle i svart-vitt.

Nu blire ingen mer Invisible Man, vi tar 2 klassiker med de 2 största svart-vita stjärnorna någonsin.

 Markus