0

The Invisible Man Returns

Geoffrey ska hängas! Vem är Geoffrey frågar du? Filmens huvud person och vi får inte veta förrän 6 minuter in, och under de 6 minuterna snackas det bara om hur folk försöker hindra hängningen från att ske. Men vi har tur för Geoffrey spelas av Vincent (the Man) Price och tur det för han är en så tuffing att han bara försvunnit och ingen vet vart. Det visar sig att Jack Griffins bror Frank ligger bakom det hela, då han fått tag i lite av sin broders osynlighets medel. Så Geoffrey är vår nya osynlige man men hur är hans röst jämnfört med Rains? Tyvärr inte lika läskig som Claude Rains men denna filmen är mer som en romantiskt drama om en man som dömts för ett brott han inte begått och skräckelementen slängt rakt i väggen.

 "When will I see you?"

Vi får veta att denna film tar plats 9 år efter den första filmen då en snut förhör Frank Griffin. Det visar sig att Frank har jobbat vidare på sin brors jobb och lyckats förbättra det så ”offret” för osynlighets medel inte blir galen så som Jack blev i första filmen. Frank är i maskopi med Geoffrey och hans fästmö Helen för att rädda Geoffrey från att hängas. Så i denna film är den osynlige mannen hjälten…. Och hundar jamar och det regnar uppåt. Vi får en lång romantisk scen med Geoffrey och Helen ……vad fan det är Halloween ge mig lite blod svett och tårar. Aja den är ju gjord på 40-talet och då var romantik ett måste. Specialeffekterna är ialla fall bra, inte lika bra som i original filmen men endå roliga att titta på. Men då den mannen som satte dit Geoffrey, Speers, till Geoffrey råkar avslöja vad han planerar att göra med Geoffreys företag för Frank omedveten om att Geoffrey står i samma rum ser Geoffrey chansen att finna sanningen genom att låstas vara ett spöke och givetvist så tror Speers att Geoffrey återvänt från det döda och anger en Mr. Cobb som mannen bakom Geoffreys arrest. Nu har Geoffrey den skyldiges namn, men kan han ta hämnd utan att förvandlas till samma monster Jack Griffin blev?

 Horror, this is not

Filmen är mycket tung på Sci-Fi delen dock, och 40-talets sci-fi, inte lika charmig som 50-talets sci-fi och absolut inte lika skrämmande som 30-talets skräckisar. Filmen får 3 av 5 guldkameror, skådespelarna är mycket bra, men det märks att det är 40-tal, man känner verkligen gnistan mellan Geoffrey och Helen men detta är absolut ingen Casablanca. Se det som en b-version av Casablanca med inslag av sci-fi med massa tubrör och labbrockar. Härnäst skulle Invisible man serien ta en hel ny kurva och gå in i komedi med the invisible woman för att sedan hoppa på anti-nazi propaganda med Invisible Agent, den ska vi nog gå igenom någon dag för att sedan försöka återvända till sina rötter i skräck genren med the Invisible mans Revenge. Skådespelarna som syns i korta stunder är bättre än dem i orginalet och som tur är INGEN UNA O´CONNOR!Vi ser också Alan Napier i en viktig roll, Napier är mest känd för att spelat Alfred i 60-tals Batman serien och att ha lånat sitt namn till Jokerns alter ego i Tim Burtons Batman. Härnäst hoppar vi över de 2 kommande uppföljare utan hoppar till filmen som försöker vara läskig istället för att framkalla skratt eller säga att nazister är bovar.

 Markus