0

The Black Cat

Efter Dracula och Frankenstein fick Universal en bra idé, vi tar de båda skådisarna som spelade monsteran och har med dem i samma film! Och på den tiden var Bela Lugosi och Boris Karloff större än Jesus. Resultatet blev 2 filmer där de turades om att spela skurk och hjälte så i The Raven är Lugosi skurk och Karloff försöker stoppa hans onda planer, medans i The Black Cat är Karloff sadist och Lugosi ute efter hämnd. Fast Karloff fick alltid stå först för han var en större pengako, stackars Lugosi. Den första filmen någonsin de båda spelade mot varandra var The Black Cat.’

 "The phone is dead. Do you hear that, Vitus? Even the phone is dead."

En mörk natt färdas ett ungt par på semester i Ungern men de får dela tåg rum med en viss Dr. Vitus Werdegast, som är på väg för att möta en ”gammal vän” som fick Vitus infängslad i ett fängelse läger i 15 år. Men efter ett missöde med en buss hamnar de alla hos Hjalmar Poelzig, en kuslig arkitekt vars hus har en källare med en stor mörk hemlighet, Vitus döda fru finns i källaren med i en stor glasbur och samtidigt har han Vitus dotter i sängen. De båda bekanta möts och då avslöjar Hjalmar att han vill ha den nygifta flickan till sin sammling av fruntimmer men Vitus begär att spela schack om det. Denna scenen är lätt en av de mest spända ögonblicken i film då de pratar om allt från att Hjalmar fega ur kriget där de båda möttes till Hjalmars helg nöjen, att driva en satanisk kult. Så vi har en 80 år gammal film om satanism, nekrofili och så finns det en scen där en karaktär blir flådd levande. Allt hänger på Vitus Werdegast men om han inte kan ta död på sin före detta vän står den unge flickans liv på tur att tas av Hjalmar och hans kult.

 "Did you ever hear of Satanism, the worship of the devil, of evil?"

Det är svårt att komma på någon annan film med en sådan hotfull atmosfär. Man har kalla kårar igenom hela resan och enda från den första glimten av Poelzigs slott vet man att det hela inte kommer sluta väl. Med inslag av nekrofili och sadism var filmen en av de grovaste filmerna på 30-talet, som tur är får vi ju inte se det men att det indikeras var nog för att få folk svimma på den tiden. Men ska man vara seriöst så lever filmen inte på att vara grov, den lever på atmosfären den lyckats bygga upp och sättet Karloff och Lugosi spelar mot varandra. Det slår nästan gnistor från de båda skådisarna medans de står öga mot öga. Slutet är också rätt så skrämmande fast man inte får se någonting men uppbyggnaden pågår genom hela filmen och som tack för att du såg hela filmen på 63 minuter får man mycket avlöning för det. Filmen får 4/5 guldkameor, med kuslig atmosfär och kusliga scener med ritualer och en skurk värdig AFIs 100 heroes, 100 villians lista. The Black Cat den första av 7 filmer Boris Karloff och Bela Lugosi spelade mot varandra, men helt klart en av de mest minnes värda och ett måste denna Halloween.

 Markus