0

Godzilla- Japanska Original Versionen

När ett skepp attackeras av något mystiskt mitt ute i öppna havet ger man sig ut för att hitta några överlevare men allt de kan säga ordet ”Godzilla” eller Gojira, vilket betyder val-gorilla slarvigt översatt. Snart går fler fartyg samma öde till möte. Invånarna på en ö tror det är en gammal legend på ön som ligger bakom dessa katastrofer så de håller en gammal ritual för att hålla fanskapet borta, men tyvärr den natten attackerar Godzilla och förstör massa hus. Detta får journalister från hela landet att åka till ön och de hittar gigantiska fotspår. Tillslut ställs de öga mot öga mot den stora ödlan som orsakat det hela men gör det enda vettiga och flyr, Godzilla återvänder då till havet där han väntar på nästa tillfälle att slå till. En av Journalisterna som var den första att se Godzilla avbryter hennes förlovning till hennes fästman då hon blir kär  i en annan. Men fästmannen visar då henne sitt hemliga experiment som består av mikroskopiska rovdjur som kan äta upp en fisk på mindre än ett par sekunder och han gör planer för att använda dessa små kreatur mot Godzilla. Godzilla där emot gör en grandslam och attackerar Tokyo. Kan Tokyos armé stoppa Godzilla? Eller kommer hela staden bli utplånad av denna best? Detta kan bara en av filmhistoriens bästa ”Kaiju”( stora japanska monster) scen svara på.

 Med låga vinklar får man en känsla av hur stor monstret är menat att vara, och ibland känns det verkligen som man står nere på marken och ser upp på Godzilla han själv i en mardröm

Originella Godzilla, tro det eller ej, var faktiskt hatad när den först kom på biograferna då personerna som överlevde Hiroshima, Nagasaki och övriga Japaner ansåg den stötande efter en sådan katastrof men på senare år har den blivit en klassiker. Den har getts ut flera gånger och blivit om editad med både amerikanska skådespelare som står och beskriver vad Godzilla gör istället för att visa det. Vi har också Luigi Cozzi psykedeliska version med regnbågs färger, scener från andra filmer och klipp på riktiga döda människor. Denna versionen har även musik från bandet Goblin som står bakom Suspiria, Deep Red och andra filmer inom Giallo. Det Japanska originalet är dock början på den gigantiska……gigantiska monster är lösa vågen som spred sig som en löpeld i japan på 50,60 och 70-talet och hålls vid liv än idag.

En bild ur Luigi Cozzis psykedeliska version, höjden av lathet när det kommer till Colorizing(färglägga svartvit film

Godzilla är idag en av de mest kända filmkaraktärerna någonsin med sina 28 uppföljare/reboots och 2 amerikanska remakes (inkl. en som håller på att göras) och en stjärna på Hollywood Walk of Fame, Men hur bra är den? Tyvärr så är den inte den bästa, den titeln ger jag till den 28nde Godzilla filmen, Final Wars som är så action packad att Robin skulle få en hjärnskakning om han såg en frame ur den, men den reviewn tar vi en annan dag. Godzilla är seg, men den är inte tråkig. Den har bra skådespeleri och intressanta karaktärer och uppbyggnaden tills vi äntligen får en glimt av monstret är lika spännande som i en skräckfilm. Men det som gör filmen så bra är då Godzilla går bärsärk i Tokyo. Det spelas ingen musik i dessa scener så allt man hör är ljudet av den destruktiva vandring Godzilla genomför. Närbilderna på dockan de använde när monstret ska spruta eld ser lite små rolig ut jämnfört med den kompletta Godzilla dräkten. De scener man får se Godzillas offer på sjukhusen är deppiga men det är det värt för att få se hur en legendarisk filmkaraktär gjorde debut på film. Godzilla får 4/5 guldkameror för sin talang att få sötsur smak och man vet inte om man ska hejja på Godzilla eller människorna- Tack vare att den är svartvit ser det ut som en absurb händelse fångat på film under andra världskriget med riktiga offer vilket ger en vemodig smak att gilla här filmen. Den lyckas verkligen få en katastrof att framstå som en verklig händelse fast det är helt orealistisk. Det hela känns kortsagt som en mardröm men som tur är blev serien under 60 och 70-talet mer barnvänligt och ingen annan film i serien lyckades uppnå samma höjd av gåshud och atmosfär.

En realistisk tagning av en orealistisk mardröm

Markus