0

Creature from the Haunted Sea

Roger Corman är alltid kul att kolla på, han är som filmvärldens bidrottning och pumpar ut filmer  none-stop så vi borde gå igenom fler filmer av han. Vi har gått igenom hans ghottiska era med The Raven då han fokuserade på Edgar Allen Poe historier, men nu? Nu tar vi bara en av hans första bästa filmer och en klassiker inom skitfilmer. CREATURE FROM THE HAUNTED SEA

"It was dusk. I could tell 'cause the sun was going down"

Vi befinner oss mitt i den kubanska revolutionen där gangstern Renzo Capeto har en plan att bli rik snabbt, använda sin båt för att ”hjälpa” folk fly från kuba men istället för att ta dem till land, döda dem och sno alla deras godsaker som pengar och fina kläder med mer. Men vad maffian inte vet är att det finns en mullvad i det hela Agent Xk150 som också är våran godtrogne berättare genom hela äventyret. Han får veta att Renzo kommer lägga båtpassagerarnas försvinnande på ett legendariskt sjöodjur som säga finnas i havet, en skröna säger Renzo men när monstret visar sitt fula och billigt gjorda tryne går planen i kras.  Och det verkar som om monstret verkar ha en vandetta mot Ronzo för det är bara hans männ som faller offer…i början. Kan agent XK150 rädda passagerarna? Kommer monstret från djupet sno hans flickvän Carmelita? Kan Corman göra bra gangsterrullar? 

 "Oh, if only I'd paid my life insurance premium, I'd kill myself."

En sak man märker direkt är filmens mycket dåliga audio och låga kvalité. Cormans kompani brydde sig inte tydligen så mycket om den här filmen, filmen är i Public Domain så filmen får vem som helst använda eller sälja.  Den är även mycket seg och är inte Roger Cormans bästa, men en av de mest minnes värda filmer, varför? Jo deisgnen på monstret har blivit legendarisk för sin billiga utstyrsel som samtidigt blir hysteriskt roligt. Man kan nog lättast beskriva detta monster som en korsning mellan kakmonstret från mupparna och en deep one från H.P Lovecrafts shadow over Innsmouth  och verkar komma ifrån en Ed Wood film. Filmen börjar bli snäppet spännande ca 20 min in men det varar inte länge då man monstret visar sig och det hela blir en lam komedi på mindre tid än det tar att blinka. Filmen får 2/5 guldkameror. En seg rulle med dåligt ljud och seg fart. Men den försöker vara en komedi och inte en skräckis, och den lyckas framkalla några billiga fnitter med korta animation snuttar och seriösa skådespel (för majoriteten) skådisarna spelar i en sådan oseriös film.
Och den har blivit en av de allra kändaste dåliga filmer och kom till och med på plats 19. av 50 i dokumentär filmen The 50 Worst Movies Ever Made. Mer kult än så här blir det inte. Är man ett fan av billiga monster och dåliga filmer är denna perfekt för att ses, men inte på halloween, se en bra film då istället.

Markus