0

At Midnight I'll Take Your Soul

Vi avslutar Heil Heil black and white med en av de minst kända skräckikonerna i världen, men i sitt hemland är han mer kult än Fäbojäntan, vi snackar såklart om Coffin Joe filmerna från Brazilien. Coffin Joe spelas av mannen som skapade honom, José Mojica Marins, och för att vara från 60-talet som brukade vara rätt lugn med sina specialeffekter är denna film mycket brutal med ögon som slits ut och bort brända ansikten och varför? Jo orsaken till allt detta är för att Coffin Joes plan är att hitta någon som kan ge han en son för att på så vis föra vidare sin onda blodslinje. Det finns hur många filmer som helst med Coffin Joe i sig, men det finns en Officiell trilogi som består av At Midnight I'll Take Your Soul(1963), This Night I'll Possess Your Corpse(1967) och Embodiment of Evil(2008). Vi kör den första först så klart.

 Ser ut som karnivaler och fotboll är det enda brasilanarna kan

At Midnight I'll Take Your Soul är nog den första och enda filmen med schizofreni då den säger till publiken att gå hem och inte stanna kvar att se filmen, för dem som gör det dock får vi ett mycket segt intro men med mycket cheesy bakgrundsbilder som dödskallar och zigenar prylar. Efter introt börjar filmen med en begravning och vem är på denna begravning? En mörkklädd typ i höghatt, detta är filmens huvudkaraktär och trots att hans officiela namn är Zé do Caixão, men det är lika officiellt som Bubba Sawyer, Bubba kommer alltid vara Leatherface och Zé do Caixão kommer alltid vara Coffin Joe. Joe är begravningsentreprenör men han avskyr när folk gråter på begravningar och unika medlidande för de personer han möter. Ironin är dock att Joe är ateist och nekar Guds existens, med poetiska tal övertalar han publiken och står fast vid sin åsikt starkare än Robin står fast vid sin finnkräm. Han hatar religion så mycket att han går emot stadens regler och äter kött på Holy Friday, en dag då man enligt stadens kyrka inte ska äta kött.  Joe är 60-talets coolaste vandal. Joes vän Antonio har dock skaffat sig en ny pingla och denna pingla vid namn Terezinha väcker alla slags lustar inom Joe för hon har vad som krävs för hans plan, att få en son för att föra vidare Joes onda blodslinje. Joe är känd i staden som en bråkstake och när hans fru visar sig vara steril så binder han fast sin fru och släpper en giftig spindel som tillslut dödar henne. När polisen inte hittar bevis på att det  var Joe som ligger bakom detta går han fri, men han planerar något stort för Terezinha , hon har blivit utvald att vara moder åt Coffin Joes son. Slutscenen är ett spektakel som alla borde se.

 Chockerande på 60-talet

Under filmen hoppar Joe från att vara en leénde man som gärna talar med folk och delar med sig av sin mat, men andra sekunden är han en tyst psykopat med mord i blicken redo att slita en i stycken, Ressigören José Mojica Marins spelar rollen utomjordiskt bra och han är liksom Robert Englund med Freddy Krueger, bara han kan och kommer alltid förknippas med rollen. En av de grymmaste scenerna är då han mördar sin fru, först binder han fast na och medans spindeln kryper på henne och biter henne till döds sitter Joe brevid och säger hur han ska ta en annan kvinna och hans ansiktsutryck utstrålar ett leénde som enbart kan beskrivas som njutning. Joe har blivit så populär att han varit med i ett mångtal filmer men denna är filmen som startade det. Dock är filmen inte ett mästeverk men inom skräck genen är det ett måste. Om ni är trötta på samma gamla vanliga skräckisar som Exrosisten, Halloween eller Hajen, se ett kult fenomen från ett annat land, och min rekommendation är då hands down Coffin Joe. Ett chiller med sex, tabu och många gore scener som ser så mycket bättre ut i svart vitt, det hela påminner om Night Of The Living Dead. Filmen är ”gory” utan att visa blodets färg vilket gör det hela mer klassigt. Detta underground fenomen får 4/5 Guldkameror och är filmen jag personligen kommer se (om) Halloween natten efter Halloween firandet. Härnäst på Filmfett, fortsätter Coffin Joes psykopatiska jakt på att få ligga i This Night I'll Possess Your Corpse.

 Markus